„Гардиън“: Кастро превърна Карибския остров в икономическа, политическа и социална лаборатория 26.11 | 16:48

Според изданието историците още дълго ще обсъждат наследството, оставено от Кубинския лидер

От iNews.bg

Информацията, че 90-годишният легендарен лидер Фидел Кастро се е споминал предизвика реакции на двата полюса. Кубинци в Щатите дори излязоха да празнуват по улиците. Историците обаче тепърва дълго ще има да обсъждат стореното от кубинеца, категорично е изданието "Гардиън".

"Никоя улица не носи неговото име и няма издигната в негова чест статуя, но Фидел Кастро не искаше, нито се нуждаеше от подобен вид признание. Историците ще обсъждат наследството на Кастро през следващите десетилетия, но неговите революционни постижения и провали са видни в днешна Куба, която въпреки реформите от последните години, все още носи следата от половинвековното управление на Кастро", пише британското издание.

Редакторите на вестника смятат, че Кастро е превърнал Карибския остров в една икономическа, политическа и социална лаборатория. Тя едновременно интригуваше, плашеше и вдъхновяваше света.

"Когато Фидел взе властта през 1959 г. само някои предвидиха, че той ще може толкова цялостно да трансформира кубинското общество, да преобърне приоритетите на САЩ в Латинска Америка и да си създаде последователи по целия свят", заяви анализаторът Дан Ериксън.

Материалният дефицит обаче е най-големият недостатък на оставеното от него наследство. Обикновеният кубинец няма свободен достъп до някои най-елементарни неща или пък те са безумно скъпи – транспорт, жилища, храна, сапун, книги и дрехи.

Водещи

Най-четени