"Гардиън": Пълен хаос в Белия дом 02.08 | 17:09

Новият шеф на канцеларията на Тръмп - Джнон Кели, се мъчи да стегне разпасаните редици в президентството

От iNews.bg

Новият началник на канцеларията на Доналд Тръмп обеща да наложи дисциплина и да строи редиците, както би могло да се очаква от генерал от морската пехота в оставка, изправен пред колосална бъркотия, но реалният проблем е неговият шеф. Това пише в последния си брой британският в. "Гардиън".

"Гардиън": Кели заварва колосална бъркотия в Западното крило

Назначаването на Джон Кели беше приветствано като почти идеален лабораторен тест за това дали Белият дом на Тръмп е в състояние да функционира.

"Той е високоуважавана личност, не е част от клика и освен това бе заявено, че всички служителите - дори членовете на семейство Тръмп, ще се отчитат пред него. Успех в това начинание, генерал Кели!", пожелава му вестникът. 

Възможно е Кели да успее да сложи край на най-фрапантните изблици в междуособиците, които се наблюдават на много фронтове, като уволни директора на връзките с обществеността Скарамучи. Той обаче едва ли ще успее да сложи край на некомпетентността и вътрешните борби в тази администрация, отбелязва "Гардиън".

"Индипендънт": Тръмп назначава генерали, за да ги унижава

"Внимавай, Джон Кели, Доналд Тръмп вече има традиция да назначава генерали в оставка, само за да ги унижава", предупреждава в заглавие и в. "Индипендънт".

И припомня, че по план съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър и министърът на отбраната Джим Матис трябваше да са в "А отбора" по националната сигурност, но те не могат да изготвят дори политиката за Афганистан заедно.

Властта и хората с власт привличат вниманието на Тръмп. В неговите очи властта се явява под две форми - или имаш пари, или звезди на пагоните. Няма друг съвременен американски президент, който да е бил толкова влюбен в бившите генерали, с изключение вероятно на Дуайт Айзенхауър, коментира американското издание.

Майкъл Флин се бори за Тръмп в кампанията му и беше възнаграден с поста на съветник по националната сигурност. След разкритията за срещи в високопоставени руснаци обаче той беше заменен с Макмастър. "Обзалагам се, че дори името му е прозвучало добре на Тръмп", отбелязва авторът на статията.

Вместо цивилни, Тръмп избра за министър на отбраната бившия шеф на Централното командване Матис, а бившият генерал от морската пехота Джон Кели - за министър на вътрешната сигурност. Сега на Кели е възложено да вкара в пътя абсолютно блуждаещото Западно крило на Белия дом, допълва вестникът.

"Ню Йорк таймс": Тръмп унищожава нашата демокрация

Изминалата седмица показа, че Тръмп унищожава нашата демокрация, констатира в "Ню Йорк таймс". 

Според най-мразения от Тръмп вестник "Америка върви към откровена конституционна криза". Само за няколко дни президентът и съюзниците му засилиха нападките към Робърт Мълър - специалния прокурор, разследващ евентуални връзки на кампанията на Тръмп с Русия.

"Те се опитаха да накарат главния прокурор Джеф Сешънс да се оттегли и разсъждаваха на глас дали президентът може да амнистира сам себе си. Всичко това води все до едно заключение: г-н Тръмп иска да нанесе сериозен удар на върховенството на закона (и на американската република), за да сложи край на независимото разследване на връзките му с Русия", коментира изданието.

Водещи

Най-четени