„Россия сегодня“: САЩ доставят смъртоносни оръжия на Украйна през България 02.10 | 12:38

Снайпери, автомати и гранатомети минали транзит през наша територия и то в нарушение на международна норма, твърди журналист

От iNews.bg

САЩ доставят смъртоносни оръжия на Украйна противно на официалните изявления. Вашингтон е доставил на Киев около 200 снайпера и 400 автомата, както и 200 гранатомета в комплекс с боеприпаси и според руския журналист Александър Хроленко от "Россия сегодня" доставката е минала през България. Той твърди, че възможната цел на САЩ е да вкарат Русия в продължителен военен конфликт. "Самите американци няма да се бият, те ще използват евтините ръце на украинците. Фактът, че САЩ доставят летални оръжия на Украйна буди сериозно безпокойство", пише Хроленко.

В материала се казва още: "Доскоро на оръжейния пазар България и Украйна се намираха в отношение партньори и конкуренти. Военно-техническото сътрудничество между двете страни беше по-изгодно за Украйна, от която българите купували често части и въоръжение за авиационна и противотанкова техника, за транспортни самолети и хеликоптери, които да препродават на страните от Азия и Африка. От началото на 2014 година, когато започна конфликтът в Донбас, България е канал за доставка на отбранителна продукция".

Хроленко говори за сделки за военни изделия с български посредници. Още в началото на година обаче българските власти отрекоха да снабдяват Украйна с оръжия. През последните седмици обаче САЩ нито отричат, нито потвърждават това. Вместо това отбелязват, че оказват на Украйна помощ в това да се отбранява от агресията на Русия.

"За доставката на американска военна помощ в Украйна има и правни ограничения, които, обаче, американците, както и техните европейски партньори, предпочитат да не си спомнят. Съединените щати подписаха международно споразумение по търговията с оръжие, в което се казва, че е недопустима на доставка на оръжие и военно оборудване за зони на военни конфликти", отбелязва той.

Водещи

Най-четени