The Telegraph: САЩ и Европа никога не са били по-слаби 03.01 | 19:35

Западът живее в илюзии, докато Владимир Путин демонстрира превъзходството си, пише британски журналист

От iNews.bg

Краят на хегемонията на Запада вече е близко и се вижда. Доказателства за това могат спокойно да се открият през изминалата година. "През 2015 г. станахме свидетели на рядко срещан геополитически срив във властта. Никога по-рано не сме виждали лидерите на САЩ и Европейския съюз да изглеждат толкова слаби и объркани пред лицето на различни външни заплахи”, пише в статия на британския журналист Кристофър Букър, публикувана в The Telegraph.

Според думите на автора Западът не може да се справи нито с бежанската криза, заляла Европа, нито със заплахата от тероризъм, настъпваща от Близкия Изток, провокирана от намесата му по рано в Ирак, Афганистан и Либия. "Никога по-рано нашите политици и институции не са имали по-малък авторитет”, пише още Букър.

Според автора на статията Западния свят живее в някаква илюзия, която е в пълен разрез с реалността. Той дава за пример "безумната” идея Украйна да бъде привлечена като член на ЕС и НАТО, което неизбежно е провокирало ответна реакция от страна на Владимир Путин. "На фона на която ние изглеждахме изключително безсилни”, коментира Букър. Той допълва и че с подкрепата, която оказва на Сирия и Башар Асад руският президент също е демонстрирал неоспоримото си превъзходство над Запада, предаде "РИА Новости”.

Авторът на статията критикува ЕС и САЩ и по отношение на безсмислената, според него, ядрена сделка с Иран, както и за "още по-безсмисленото” споразумение, подписано в края на конференцията по въпросите на климата, проведена наскоро в Париж. "Западът реши да спаси света от глобалното затопляне и фактът, че именно на Запад измислиха този проблем, показва колко лесно неговите представители се поддават на илюзии. Докато за останалия свят и в частност за Идния и Китай, това са "глупости”,на които не се обръща внимание”, пише британският журналист.

В статията си Букър споменава и известната книга на германския философ и историк Освалд Шпенглер "Залезът на Запада”, публикувана през 1918 г. Журналистът коментира, че заглавието се е появило на бял свят 90 години по-рано от необходимото и допълва, че именно сега сме свидетели на истинския "залез на Запада”.

Водещи

Най-четени