US експерт: Бездействието на Европа ще й докара още кризи 22.11 | 19:11

Крайно време е ЕС да се задейства сериозно, за да спре войната в Сирия. Иначе го чакат катаклизми

От iNews.bg

Американците и европейците направиха грешка, като си мислеха, че войната в Сирия ще заобиколи Запада. Това пише на страниците на списание The American Interestанализаторът от Трансатлантическата академия във Вашингтон Улрих Спек. В своята статия той отбелязва, че в момента нито една европейска държава, с изключение на Франция, не е в състояние да предприеме сериозни стъпки като военни действия, за които са необходими сериозни средства, за да запълни появилия се вакуум в Близкия Изток.

От своя страна Вашингтон се опитва на всяка цена да избегне повторението на болезнените резултати от кампанията в Ирак. "Приключването на тази война ще бъде сред основните външнополитически наследства на Барак Обама, тъй като е малко вероятно процесът по възстановяването на централизираната власт в Сирия да започне още преди неговият мандат да приключи”, пише Спек, цитиран от "РИА Новости”.

В същото време, според американския анализатор, Европа, която кризата в Сирия засяга в най-голяма степен, предпочита да се "скрие” от сериозните проблеми, които ще донесе една война, вместо да застане лице в лице с тях и да се бори. "Всички се осланят на надеждата. Надеждата, че огнището на войната ще загасне само, надеждата, че "Ислямска държава” няма да успее да нанесе поредния си удар по европейските столици и вярата в това, че Европа ще успее да се справи с бежанския поток без да наруши тънкия съ вътрешен баланс”, пише Спек. "За да проработи тази стратегия, трябва да се случи чудо”, допълва той.

При липсата на активни действия от страна на Запада е твърде вероятно да се случи най-лошият сценарий. Безкрайният поток от бежанци ще доведе до ожесточена борба за защита на вътрешните за Европейския съюз граници. Това ще доведе до края на основни принципи за ЕС, такива като свободното движение на хора. Границите ще бъдат възстановени, а и всички ще трябва да забравят за взаимното доверие, което са изграждали с десетилетия, смята анализаторът.  

Паралелно с това голяма част от населението на ЕС ще стане електорат на крайно десните ксенофобски партии, които дават обещания, които не могат и да изпълнят – да защитят избирателите си от неочакваните плодове на глобализацията, смята Спек. Анализаторът допълва и че бъдещите терористични актове ще разхвърлят страх и сблъсъци из цяла Европа, а пък крутите антитерористични мерки ще ликвидират остатъците от гражданските свободи.

"В течение на много години европейците са залъгваха с илюзии, че войната в Сирия няма да ги засегне. Сега тя вече дойде и в Европа. И дойде времето, да се предприемат всички усилия, за да бъде сложен край на тази война”, пише в заключение Улрих Спек.  

Водещи