Акад. Христо Григоров: Борбата с дезинформацията около COVID-19 е от ключово значение за победата над вируса 25.02 | 14:31

Важно е да умееш да различаваш надеждните от множеството фалшиви новини, които неизменно ни заливат, казва председателят на БЧК

От iNews.bg

Вече повече от година COVID-19 е основна тема както за правителствата, така и за обикновените хора. Борбата продължава, а напоследък след появата на ваксините, въпросите около истинските и фалшивите новини стават все повече. Често хората се объркват и не смеят да вземат решение именно защото не са убедени в информацията, достигнала до тях. По тази и още много теми разговаряхме с председателя на БЧК акад. Христо Григоров.

Акад. Григоров, бяха ли подготвени структурите на БЧК за пандемия от мащаба на настоящата?

Въпреки че внезапният удар на пандемията беще неочакван за всички, Българският Червен кръст се адаптира изключително бързо. Още в самото начало стартирахме дейности в отговор на COVID-19 и обявихме Национална благотворителна кампания, като част от която продължаваме да реализираме редица активности в помощ на обществото с подкрепата на нашите партнори. Благодарение на тези дарения редица болници в цялата страна получиха ценна медицинска апаратура, предпазни и хигиенни средства.

Усилията на БЧК са непрестанни и към момента организацията е събрала 1 929 395 лв. финансови средства, както и материални дарения на стойност над 1 500 000 лв. в помощ на лечебните заведения у нас и медицинските екипи на първа линия.

Промени ли се нещо в организацията на работата на БЧК предвид COVID-19?

По време на цялата пандемия активно комуникирахме със структурите на БЧК в страната и създадохме база данни с информация в реално време, за да остане дейността ни непрекъсната.

В отговор на мерките, въведени у нас, БЧК преустанови всички дейности с публичен характер. Изготвихме планове за незабавно подпомагане и продължаващи действия за дългосрочно подпомагане. Също така, постоянно обменяме информация с Министерството на здравеопазването, както и с партньори от държавни институции, и местни власти. В непрестанен контакт сме и с офисите на други международни организации в България. Оказваме и получаваме хуманитарна помощ от дружества на Червения кръст и Червения полумесец от други държави.

Присъединихме се към Глобалния апел на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец(МФЧК/ЧП) за борба с COVID-19. Като част от него в момента реализираме серия програми и активности, с които целим да достигнем до всеки нуждаещ се гражданин. Осъществяваме мащабната информационна кампания "Направи го за тези, които обичаш".

Няма как да не спомена и възобновената работа на националния ни онлайн чат за психосоциална подкрепа и новооткрития контактен център с безплатна телефонна линия в град Пловдив – две дейности с ключова роля в цялостния ни план за подкрепа на обществото.

Нужно ли е обществото като цяло да обърне повече внимание на нещо конкретно, за да може България по-успешно да се бори с пандемията?

Вярваме в силата на знанието и от тази гледна точка смятаме, че е нужно всеки да търси надеждна информация и да бъде добре информиран. В общественото пространство в момента се разпространяват най-различни гледни точки и мнения и затова призоваваме гражданите да подбират своите източници. Все пак, от информацията, на която се доверяваме, зависят и решенията, които взимаме. А от тези наши решения зависи както нашето здраве, така и това на най-близките ни.

Нашето послание към гражданите е: Информирайте се! Само когато сме добре запознати с фактите, можем да вземем наистина обосновано решение.

А как гледате на работата на държавата в това отношение – има ли нещо, което властта пропуска или пък може да направи по-добре?

Държавата предприема много и различни видове мерки с цел справяне с настоящата ситуация. Ние постоянно обменяме информация с Министерството на здравеопазването, с партньори от държавни институции, структури на правителството и местни власти. Вярвам, че това е важно, за да можем, партнирайки си, да подпомогнем оптимално обществото. Гражданите регулярно са информирани за развитието на ситуацията и всичко, свързано с нея, което също е ключово и помага за създаването на по-голямо доверие в дейностите в отговор на пандемията.

Наскоро БЧК стартира поредната си кампания срещу коронавируса ("Направи го за тези, които обичаш"). Дейностите в нейните рамки са разнородни. Какво очаквате като резултат?

Нашата цел е да стимулираме хората да се информират, да бъдат достатъчно осведомени, така че да могат сами да стигнат до най-доброто решение за себе си. Искаме да подчертаем още веднъж това, върху което се фокусираме от началото на пандемията – спазването на мерките, е ключово и от изключителна важност. Надяваме се да провокираме лична и емоционална реакция у всеки и да напомним на хората, че освен заради нас самите, е важно да бъдем отговорни и заради тези, които обичаме.

Вярвам, че кампанията ще допринесе за по-широка обществена осведоменост по ключови теми и ще насърчи гражданите да се информират от сигурни източници. От началото ѝ досега сме успели да достигнем до над 598 588 души у нас чрез различни дейности и съм обнадежден, че ще отчетем още по-добри резултати в края на инициативата.

В такива информационни кампании ли е разковничето към по-доброто управление на ситуации като настоящата?

Информацията е ценен актив. Не по-малко важно е обаче да умееш да различаваш надеждната от множеството фалшиви новини, които неизменно заливат пространството. В противен случай разчитаме изцяло на емоциите си, а те често могат да ни подведат или да бъдат използвани срещу самите нас. Знаейки пред какви предизвикателства сме изправени, можем по-лесно да ги преодолеем и сме по-спокойни, защото благодарение на информацията сме имали времето да се подготвим.

В такива ситуации вярвам, че информираността е сигурна стъпка в откриването на разковничето към по-доброто управление на кризисни ситуации.

Планира ли БЧК нови подобни инициативи?

Българският Червен кръст ще продължи да подкрепя всички нуждаещи се, без значение от ситуацията. Освен информационната кампания, реализираме и много други активности, с които целим да достигнем до възможно най-много хора на територията на България. Продължава дейността и на всички други наши дългогодишни традиционни програми, стартирали преди пандемията, с които подпомагаме различни уязвими групи в обществото.

Липсата на достатъчно информация ли е причината за скептицизма сред голяма част от обществото по отношение на ваксините или има и друго?

Както ваксинацията, така и ефективните мерки като дезинфекция, дистанцията и носенето на предпазни маски, са непрекъснато поставяни под съмнение. Информация обаче не липсва, а напротив – има прекалено много и различна информация. Нужно е обаче да можем да отсеем коя е обективна и базирана на факти и коя фалшива...

Именно затова в Българския Червен кръст вярваме, че е изключително важно да се обръщаме към официални източници на информация (МЗ, СЗО, МФЧК/ЧП и др.) и затова се ангажираме да направим надеждната информация възможно най-достъпна за обществото.

2278183

Водещи

Най-четени