Александър Маринов: Вероятно ще се стигне до имитация на съдебна реформа 22.07 | 19:42

Ако Борисов си бе поел отговорността отначало, сега нямаше да има проблеми, заяви политологът

От iNews.bg

В момента в България няма готовност за провеждане на истинска съдебна реформа. По всичко личи, че ще се приемат някакви компромисни варианти – някакво симулиране на реформа, което ще доведе до още по-големи проблеми за решаване в бъдеще. Премиерът Бойко Борисов в момента е между чука и наковалнята и сам си е виновен за патовата ситуация, до която е докарана реформата, защото трябваше да вземе много по-ясна линия и да ръководи този процес, а не да нагърби с това реформаторите и да остави най-важната реформа в ръцете на един министър.

Това каза за в интервю за Novinite.bg политологът Александър Маринов. Според него сега премиерът е между чука и наковалнята.

Маринов не изключва, че в парламента ще се намери някакъв за конституционните промени. Борисов и ГЕРБ в момента не искали да понесат такова поражение, още повече че лично премиерът се е ангажирал да намери компромис."За момента се създава впечатление, че може да се намери компромис", смята политологът.

Според него Борисов се опитва да притиска партньорите си в управлението и най-вече Реформаторския блок, но напълно е възможно да се стигне до някаква имитация, която няма да реши проблемите и да осигури спокойствие, защото веднага ще възникнат други възражения и нови аргументи.

По различни причини в момента няма готовност за провеждане на пълноценна съдебна реформа, смята още Маринов. И уточнява: "Няма достатъчно сили, които да я подкрепят, има неяснота и заинтересованост на позициите на отделните фактори".

На въпроса дали има опасност политическите пазарлъци да подменят смисъла на реформата, той отговори: "Да, това е на път да се случи. Бих казал, че дори това, което се предлага и което няма подкрепа засега, то също е компромисно, тъй като то не решава най-големите проблеми на съдебната система и въобще на правосъдието в България. Самото предложение е компромисно, а да не говорим, ако бъде допълнително кастрирано".

Според него няма смисъл от реформа "на парче", защото няма да е продуктивна. Маринов не вижда смисъл от консултациите, които текат в момента, "освен чисто политическото премерване на силите и извличането на някакви минуси и плюсове - за едни минуси, за други плюсове".

"Едни ще бъдат обвинени, че са противници, че са привърженици на статуквото. Други ще искат да се обявят, че искат да го променят, но големият проблем е в това, че всъщност нищо няма да се промени, поне засега така изглеждат нещата".

Идеята на Борисов да прехвърли тежестта по този труден въпрос върху плещите на реформаторите е била ясна, но в един момент е разбрал, че все пак той е ръководител на най-голямата партия в управлението, министър-председател, и няма как изцяло да се дистанцира от случващото се, като понесе и съответните негативи и в България и извън страната, коментира политологът. И заяви, че в момента "Борисов е между чука и наковалнята".

"От една страна иска поне нещо да бъде прието. От друга страна очевидно се опасява, че ако е то прекалено компромисно, ще бъде подложен на атаки, на протести. Той не обича срещу него да се протестира и въобще до голяма степен сам си е виновен, защото трябваше да вземе много по-ясна линия и да ръководи този процес, а не да го остави в ръцете на един министър. Промените в конституцията и характерът на тази реформа надхвърлят нейния чисто секторен обхват. Това не засяга само правосъдието, това засяга цялото общество и икономиката, политиката и т.н", отбеляза Маринов.

Той не смята, че по темата е води диалог с обществото. Според него диалогът се подменя с клишета и с пропагандни акции. " И това не се отнася само за съдебната реформа, а за цялото състояние на страната. Наивно е да се смята, че ние вървим напред, че нещата се развиват. Нищо подобно. Нито един сериозен проблем не е придвижен напред, не е дори започнало неговото решаване", заяви Александър Маринов.

Цялото интервю може да се прочете в Novinite.bg

Водещи

Най-четени