Божидар Димитров отговори на Маковей: Категорията „румънец” е „абсолютно измислена” 10.03 | 20:11

„Самозабравил се българин е македонец, а самозабравил се влах – румънец“, заяви шефът на НИМ

От iNews.bg

Самозабравил се българин означава македонец, а самозабравил се влах – румънец. Това каза проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей, във връзка с отвореното писмо на бившия министър на правосъдието на Румъния и евродепутат Моника Маковей, в което се настоява за преодоляване на езиковите бариери за етническите румънци в България.

"Румънците в България се определят като власи. Не е зле да се знае този дребен, но съществен факт. Те са дошли тук като власи и продължават да се определят като такива”, уточни проф. Димитров.

Според него ромите трябва да получат възможност сами да се определят като българи, турци, индийци или румънци.

"Г-жа Маковей трябва да се разбере с Индия, тъй като в индийския парламент имаше запитване българските цигани да се обявят за индийци, тоест да имаме индийски етнос в България”, посочи още той. По думите му, според световните правила не съществува групово признаване на малцинства.

"Националната идентичност може да бъде индивидуално право на всеки човек. Що се отнася до историческия произход на ромите, те действително са индийци, смесени с египетски копти в движението на тази каста към Европа. Разбира се, те научават различни езици, като в един момент турския става преобладаващ. Затова съществува понятието турски цигани или български цигани”, коментира проф. Димитров, цитиран от "Фокус".

Проф. Димитров подчерта, че категорията "румънец”, може да се определи като "абсолютно измислена”, създадена през XIX век. "Тогава власи и молдовци се обединяват в една държава, но за да не са казва държавата Влахо-Молдова или Влахо-Богдания, както е старото има на Молдова, те са решили да се казва Румъния. Искали са да намекнат, че са потомци на античния Рим. Тези времена са отминали, понятието си е останало, но това е една изкуствена категория, която не е съществувала в Античността и Средновековието”, обясни още проф. Димитров.

Водещи

Най-четени