България е синя! Дясното ли е силно, или левицата е много слаба? 02.11 | 09:29

ГЕРБ спечели в 22 областни града, РБ в 3, ДПС в Кърджали, а БСП в нито един

От Галина Александрова

Вторият тур на местните избори премина при по-ниска избирателна активност, отколкото бе регистрирана на първи тур. Очевидно референдумът активира избирателите и повече от тях имаха стимул да отидат до урните мината неделя, докато във вчерашния ден повечето предпочетоха да си останат вкъщи или да отидат "за гъби", както се казва в такива случаи. А на тези избори бяхме свидетели на още един феномен - ограмен брой невалидни бюлетине.

Какво означава това? Неотиването до избирателните секции на мнозинството от българите означава едно - протестен вот. Така хората казват - всички сте маскари, не искаме да легитимираме с гласа си вашето участие в управлението на страната! Затова и спечелилите тези избори нямат особени основания за задоволство, по-скоро трябва да анализират "успеха" си и да се замислят колко хора представляват всъщност и дали на слбедващите избори за президент догодина подкрепата за тях няма да се свие.

Тези избори очертаха странна тенденция на фона на процесите, протичащи в Европа. На фона на соцвъзраждането на стария континент, България - най-бедната страна в ЕС, е синя! Вярно, в различни нюанси на синьото - от лазура на ГЕРБ, през по-драматично синьото на Реформаторите до турско синьото на ДПС, но хората избраха дясното, а традиционната левица БСП за поредна година отчете поредната загуба - всъщност пълно фиаско, ако говорим за ниво области.

Какво показа вотът

ГЕРБ спечели в 22 областни града, Реформаторският блок в Монтана, Плевен и Добрич, ДПС запази Кърджали, а БСП за първи път остана без нито един. Това, най-малкото, трябва да бъде повод за тежка равносметка за левицата. И може би е крайно време БСП да спре да се оправдава с АБВ и България 21, които, виждате ли, й отнели гласове, а да се вгледа в себе си, в посланията, които не изпрраща, в ръководството си, което очевидно не струва и в разочарованието, което донесе на хората с едногодишното управление на съставения от нея кабинет "Орешарски".

При 100% обработени протоколи ГЕРБ печелят в Хасково, Шумен, Сливен, Видин, Перник, Търговище, Силистра и Враца. Реформаторите успяха да спечелят вота в Плевен и в Добрич, а Пазарджик ще се управлява от стария независим кмет Тодор Попов.

На втория тур на местния вот БСП спечели още 30 общини. Левицата победи на кметските избори в 60 български общини, но, за съжаление, нито един областен град.

ГЕРБ:  Висок резултат и голяма отговорност

Заложихме да имаме над 100 кмета, а сега са 129, като очакваме резултатите от още 2. Имаме и 1727 общински съветника. Започнали сме с 45 кмета през 2007 г. Това заяви на пресконференция Цветан Цветанов – ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ.  От общо 5181 общински съветници 1727 са на ГЕРБ, каза той и нарече изборните резултати на партията висок резултат, но изключително голяма отговорност.

Цветанов отчете, че партията увеличава присъствието си и в областните центрове в страната. През 2007 г. те са били 10, а през 2011 – 14 . След настоящите избори партията поема лидерството в 22. От общо 265 общини ГЕРБ има 129 кметове.

Премиерът Бойко Борисов нарече кампанията "толерантна" и "много по-различната от Костинбродската", а в изборите е имало много партии и лидери. Дефектите в изборното законодателство са проличали, заяви Борисов и призова депутатите да направят анализ и "да преценят дали трябва да се поправи или не". При толкова мащабни избори с толкова много гласувания няма как да не се получат конфликти точки в големите градове.

Като цяло е ясно, че почти навсякъде всички партии имат някакво представяне в местната власт. Затова ми се ще още от утре кметовете и общинските съветници да си седнат на местата и отговорно да работят, защото програмните периоди изтичат, започват нови и който има качествени проекти, в неговото населено място ще се случат добри неща.

В общи линии, изборите потвърдиха, че по-добро от това, което сме сътворили в момента, въпреки нежеланието ни, няма как да се получи, заяви Борисов. Премиерът коментира и твърдението че ГЕРБ е "големият губещ на изборите", като поздрави участниците:

РБ: Дясното няма алтернатива

От местните избори е ясно, че дясното управление – ГЕРБ и Реформаторският блок, няма алтернатива", коментира министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски, част от РБ.

"Има един голям победител – ГЕРБ и друг голям победител – РБ. Формулата на управление на централната власт няма алтернатива и в местната власт. Резултатът, който Блокът даде, е доста добър. Не виждам нещо, което трябва да се случи, за да бъде той по-добър. Не смятам, че може да се размие РБ, придружавайки ГЕРБ във властта", каза още Лукарски. Той обясни, че е бил сигурен, че кандидатът на РБ г-н Кабаиванов ще победи на местния вот в Карлово, но се е изненадал, че не го е направил с по-голяма преднина.

"Ние увеличаваме резултатите си. Очертава се около 50% от избраните районни кметове в София да бъдат от Реформаторския блок. Благодарим на колегите в Плевен и връщането на този областен център. В Плевен се върнахме гръмотевично", каза в ефира на Нова телевизия съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

БСП: ГЕРБ получи цялата власт в държавата

ГЕРБ получи цялата власт в държавата – президентската, изпълнителна, силно влияние върху правосъдната система, законодателната власт, а сега и местната власт, където те доминират тотално, заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Той обясни, че голямата загуба на БСП ще доведе до задълбочен анализ на проблемите в БСП. "Ние получаваме поредния звучен шамар заради многогодишни пропуски в управлението и в опозицията, когато сме били?, коментира Мерджанов.

"Недоверието в българската избирателна система се увеличава. Затова говори и ниската избирателна активност. Корпоративният и контролиран вот поставя под съмнение самото провеждане на изборите". Това заяви по бТВ депутатът от БСП Янаки Стоилов, коментирайки резултатите от вота. Той призна, че безспорно левицата губи изборите, а ГЕРБ затвърждава своята победа.

Тъмната страна на вота 

Разкрития за корпоративен и контролиран вот изобилстваха по медиите, цели села се преселваха временно н определени региони и така предопределиха изхода от изборите. Имаше сигнали за зплахи. Отново не липсваха традиционните почерпки - с кебапчета, сандвичи, вафли и други благинки. Тук-там пък махали се обзаведоха с чисто нов асфалт за изборите, твърде вероятно е и трайността му да е толко кратка, времето ще покаже.

Ужасяваща беше картината след първия тур на 25 октомври. След изборите стотици членове на Секционни избирателни комисии прекараха повече от ден изолирани в зала "Арена Армеец". "Дано да имаме научени уроци. Медиите показаха ужасяваща картина на всичко, което се случи в дните след първия тур на изборите. Нима не можем да научим уроците си?", каза държавният глава след като гласува. Въпреки това според него е важно да гласуваме.

Вторият тур не мина без взаимни обвинения за нарушения от всички политически партии. Едни от най-фрапантните случаи на нарушения бяха регистрирани в района на Павел баня, където бяха отправени заплахи за уволнения и саморазправи. В Пловдив имаше по-скоро комичен случай – деца, чиито родители бяха дошли да упражнят правото си на глас, получаваха по вафла с лика на един от кандидатите.

От прокуратурата съобщиха, че 146 досъдебни производства са образувани на територията на цялата страна по време на провеждането на двата тура за местните избори.

Отново имаше и проблеми с електронната страница на ЦИК, която беше ударена от хакери и временно беше недостъпна. За проблема признаха от самата комисия и помолиха за търпение, тъй като страницата се зареждаше по-бавно.

Водещи

Най-четени