В САЩ: Клинтън и Тръмп да не бързат да се радват 09.03 | 17:12

Републиканците не успяват да се разберат помежду си, а между Клинтън и Сандърс има още сериозни битки

От iNews.bg

Все още времето Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп да се радват на победите си в предварителните избори далеч не е дошло. Макар двамата вече да отбелязаха преднина пред конкурентите си, засега над потенциала именно те двамата да се преборят да станат официалния кандидат за президент на своите партии все още стоят големи въпросителни. Резултатите от вчерашния "Супервторник 2" отново потвърдиха лидерските позиции на Клинтън и Тръмп спрямо конкурентите им. От една страна милиардерът успя да си върне лидерската позиция при републиканците. В същото време бившата първа дама и бивш държавен секретар продължава да е на по-силната позиция, но пък и конкурентът й Бърни Сандърс няма никакво намерение да й отстъпи победата без бой. Това става ясно от анализ на руското издание "Взгляд".

При републиканците ситуацията е горе-долу следната: Въпреки постигнатите победи в няколко щата, засега Тръмп е събрал едва около една трета от необходимите му гласове, които да го издигнат в крайна сметка за кандидат на партията за вота наесен. Паралелно с това обаче опитите на партийния елит на републиканците да обедини партията срещу Тръмп претърпяха поредния неуспех по време на последните предварителни избори в няколко щата. Затова сега те залагат не на един кандидат, който да се изправи за решителна битка срещу милиардера, а на всичките му конкуренти едновременно. Според сметките на партийното ръководство нито един от кандидатите в момента няма да бъде в състояние да събере достатъчно делегати на своя страна до конгреса на републиканците през юли т.г., за да изхвърли Тръмп от борбата. Затова се залага на варианта милиардерът да бъде "изхвърлен" по време на вътрешнопартийните избори чрез вота на партийните функционери, а не чрез бюлетините на избирателите.

Решаващи за тази стратегия ще бъдат предстоящите следващата седмица предварителни избори в Охайо и Флорида, чиито представители са именно конкурентите на Тръмп Джон Кейсик и Марко Рубио. Ако те спечелят в "собствените" си щати, вероятно ще успеят да попречат на милиардера да получи мнозинство за конгреса на републиканците. При обратния сценарий обаче Републиканската партия ще трябва да се примири, че нейният кандидат ще бъде Доналд Тръмп.

В същото време при демократите картинката е малко по-различна, но и там все още е прекалено рано да се говори, че Хилъри Клинтън ще спечели. В Мисисипи и Мичиган тя и Бърни Сандърс си размениха по една победа. В първия щат бившата първа дама се наложи безапелационно, привличайки 83% от гласовете, докато конкурентът й трябваше да се задоволи с едва 16 на сто от бюлетините. Което в крайна сметка беше очаквано. Изненадата обаче дойде от Мичиган. Там социологическите изследвания показваха, че Клинтън ще получи повечето гласове. Въпреки това обаче спечели Сандърс, за когото гласуваха около 50% от избирателите, докато бившият държавен секретар получи 48% от бюлетините. "Сега вече работите при нас ще тръгнат много по-добре. Вече успяхме да вземем победата в Средния Запад, в Нова Англия и в Големите равнини. И така до колкото повече хора стигнат нашите идеи, толкова по-добре ще бъде. Резултатите от тези избори показаха, че нашата кампания вече е общонационална", отбелязва Сандърс.

Въпреки всичко обаче победата му в Мичиган беше твърде крехка и съответно не успя да изиграе съществена роля по отношение на намаляването на преднината на Клинтън, отбелязва главният научен сътрудник на Института по САЩ и Канада в Руската академия на науките Владимир Василиев. На практика двамата си поделиха гласоподавателите в щата. "Но тук същественото е, че така Сандърс остава в състезанието. И той вече отбеляза, че ще се бори докрай. А това е основната лоша новина за Клинтън. Очевидно е, че тя ще продължи "да го сънува" поне до есента", казва анализаторът.

По време на следващия "Супервторник" демократите ще мерят сили във Флорида, Илинойс, Мисури, Северна Каролина и Охайо. Според Бърни Сандърс той продължава кампанията си и в другите щати и разчита на нови победи. Така основното му послание към Хилъри Клинтън е, че все още й е рано да празнува, отбелязва CNN.

Най-четени