Васил Василев: Властите у нас не оценяват достатъчно проблемите в съседна Турция 29.12 | 15:30

Ние трябва да си дадем сметка, че у нас ислямът се използва за политически цели

От iNews.bg

Властите у нас не оценяват достатъчно проблемите в съседна Турция. Това каза в интервю за Радио "Фокус" Васил Василев, председател на Фондация "Братя Василеви" в коментар на изострящата се криза в Турция. По думите му Турция е в лоши, напрегнати или видимо враждебни отношения с всичките си съседи, поради агресивната неосманиска доктрина на властта.

"Опасността пък за нас е в това, че при подобни обстоятелства може да възникне стремеж за търсене на външен отдушник на вътрешните проблеми. Това е стара държавна схема, прилагана досега в продължение на столетия. И тук не бива да се изключва някакво повторение на кюрдския сценарии. Не бива да се изключват нашествия на афро-арабски мигранти през границата, не бива да се изключват подбудени отвън провокации и искания за автономия и т.н.", коментира Василев.

 

По думите му, България трябва да спре натрапваната отвън ислямизация и турцизация. "Ние трябва да си дадем сметка, че у нас ислямът се използва за политически цели, в противоречие с Конституцията и принципите, и устоите на нашата държава, и че никакви евроатлантически ценности не трябва да ни разколебават в това", подчерта Василев. Според него страната ни трябва да защитава националните си интереси без излишна враждебност или демонстративна неприязън.

Водещи

Най-четени