Войната в Украйна е в тупик 27.11 | 20:15

Коментар на Евгений Кънев

От iNews

Войната в Украйна е в тупик, защото двете воюващи страни направиха паритет на своите военни способности. Ако ги разглеждаме като човешки фактор, твърдо въоръжение и електронни системи, то навсякъде по-доброто качество на украинците е парирано от по-голямото количество на руснаците.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Така никоя страна не може да вземе надмощие без рязка промяна в някой от тези параметри. Ясно е, че украинците няма как да станат много повече и затова надеждите им са свързани с влизането на самолетите F-16 в боевете догодина, което да нивелира въздушното превъзходство на Русия и с подобряване на техните дронове и електронни комуникации, които сега са превъзхождани и така в голяма степен успешно парирани.

В тази превърнала се във война на изтощение Путин разчита на умората на Запада и обръщане на общественото мнение - с венец връщането на Тръмп в Белия дом. И всички последни изследвания показват, че надеждите му не са напълно безпочвени.

Тръмпизмът продължава да доминира в Републиканската партия, а водещ наратив там е, че Украйна не е приоритет и фокусът трябва да е върху Израел в близък и Китай в средносрочен план. От тази гледна точка, не е невероятно при смяна на администрацията в Белия дом да се води т.н. reverse Kissinger политика. С други думи, както навремето Кисинджър успя да превърне комунистически Китай в съюзник на САЩ срещу СССР, така днес фашистка Русия да стане съюзник на САЩ срещу Китай - срещу украински отстъпки, а именно легализиране на путинския грабеж на украинска територия. На скептиците трябва да припомним, че в релацията Си-Путин, Путин е младшия партньор, но това не е непременно вярно в релацията Тръмп-Путин, заради руските зависимости на Тръмп.

Другата причина за развитие в тази посока е сходството на възгледите на Тръмп и Путин за държавното устройство като олигархия - презрение към върховенството на закона и игра с масата бедни и слабообразовани хора. За обогатяването и в полза на малък семейно-приятелско-клиентелистки кръг. И срещу и чрез смачкване на средната класа и всички защитници на правовия ред.

Базирана на такива възгледи е и тръмпистката транзакционна външна политика - там няма принципи или лоялност към ценности, а само интерес от краткосрочни печалби. И то не непременно в полза на САЩ като държава. Примерно, знаете ли къде е сега държавният секретар на Тръмп Марк Помпео? Ами начело е като лице на голяма бизнес организация в Централна Азия, зад която обаче прозират руски капитали.

Това впрочем е най-добрата маскировка за руските интереси в Европа и у нас - използването на западни, за предпочитане на американски лица и проксита. От САЩ - свързани почти винаги с републиканската партия: пенсионирани политици, дипломати и военни. Вече го виждаме и в нашия бизнес, примерно, наблюдавайте кой ще се появи като купувач на Лукойл.

Но напоследък и проектите на нашия ДС естаблишмънт се позовават на САЩ. Целта е придобиване на западна легитимност от нашия крайнодесен патриотарски сектор, като това винаги е свързано с някоя алтрайт фракция или виден тръмпист от републиканската партия. Която няма вече почти нищо общо с тази от времето на Рейгън - нито към върховенството на правото; нито към свободните пазари; нито към свободата и демокрацията.

А изборът на съюзници на международната сцена ще бъде не на база принципи, а на печалби и власт - и затова можем да очакваме при победа на Тръмп жертва на първите заради вторите.

Дано това не стимулира авторитарната реставрация и у нас.

 

Водещи