Войната на Путин срещу Украйна разкри слабостите на НАТО 18.02 | 14:00

Това пише Хелга Шмид в коментар за АРД

От iNews

Войната на Путин срещу Украйна разкри слабостите на НАТО. И за повечето от тях са отговорни европейците, пише Хелга Шмид в коментар за АРД. Кои са основните недостатъци? Наличие на прекалено много и различни оръжейни системи, които не са съвместими помежду си, и голям брой танкове, които години наред са красили статистиката, но в момента изобщо не се намират в оперативна готовност.

Запасите от муниции

Войната разкри и още една слабост: липсата на достатъчно боеприпаси. Генералният секретар на НАТО обяви тези дни, че запасите се топят. "Ако днес поръчате муниции за тежката артилерия, няма да си ги получите в следващите две години", призна Йенс Столтенберг. "Войната в Украйна поглъща огромни количества боеприпаси", каза още той. По думите на генералния секретар всеки ден в Украйна се изстрелват значително по-голям брой муниции, отколкото индустрията произвежда. Столтенберг отправи апел оръжейните компании да работят на смени, включително и през нощта, за да осигуряват нужните запаси.

Ако НАТО беше частен концерн, навярно отдавна щеше да е фалирал, коментира АРД. В Алианса има разпоредби за задължителните запаси от муниции, но никой освен САЩ не ги спазва, посочва АРД. Според различни преценки нито една държава в ЕС не разполага с муниции, които биха стигнали и за седмица. При това нападението на Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 не дойде съвсем изненадващо за НАТО. Само дни преди това Столтенберг беше отправил последно предупреждение към Кремъл и обявил, че НАТО ще направи всичко необходимо, за да защити своята територия, а всяка евентуално нападение срещу един от членовете на Алианса ще се смята за нападение срещу всички.

Двойната стратегия на НАТО

Само че тази гаранция се отнася само до държавите, членуващи в Алианса. От началото на руската инвазия НАТО прилага двойна стратегия по отношение на Украйна. От една страна Киев получава масивна подкрепа с доставки на оръжия – но далеч не винаги. Границата се прокарва там, където е възможно Алиансът да се окаже въвлечен като страна във войната.

"Тази стратегия до голяма степен проработи", казва Тобиас Дебийл, професор по международни отношения в Университета Дуйсбург-Есен. "Избегна се например установяването на забранени за полети зони, което би включвало незабавната намеса на НАТО. Също така бе проявена предпазливост относно доставките на изтребители, които биха навлезли в сивата зона на международното право." Стратегията издържа, а НАТО запази единството си. Макар че някои източни членове биха искали да видят още по-силно ангажиране срещу Русия, а обичайните заподозрени - Ердоган и Орбан - понякога заемаха различни позиции. Алиансът все пак остана сравнително единен. Американският държавен секретар Антъни Блинкън например каза, че никога преди не е виждал НАТО "по-силен и по-единен".

Въоръжаването в ЕС: всеки дърпа чергата към себе си

Европейските експерти по сигурността се надяват, че новото единство на Алианса ще осигури и нова основа за справяне със структурните проблеми на НАТО. Ако има някаква поука, то тя е в необходимостта от общи стандарти за оръжията и боеприпасите в Европа, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус на срещата на НАТО в Брюксел.

Засега обаче подобни намерения почти винаги са се проваляли заради различните национални интереси. 27-те министри на отбраната в ЕС предпочитат да поръчват танкове, гаубици и автомати от своите собствени марки и компании. Работещото сътрудничество в тази област все още е рядкост, въпреки програмите, които Брюксел е създал. Когато стане дума за политиката в областта на въоръжението, всички в ЕС дърпат чергата към себе си, коментира АРД.

Автор: Хелга Шмид АРД/Дойче веле

 

Водещи