Георги Близнашки - майсторът на политическия пирует 19.06 | 13:47

От БСП - през ДАНСwithme .... до ДПС, а после накъде?

От Ростислава Иванова

Голямото разочарование "Близнашки". Професорът, борещ се само преди година срещу задкулисието в държавата на жълтите павета в София и то точно срещу системата "Кой?", олицетворяваща управлението на коалицията БСП-ДПС, сега "пристана" тъкмо на ДПС.

Професорът, който се включи още първия ден в народния бунт срещу "кукленското" правителство на Орешарски и неговите партийни водачи Станишев и Местан, предложили депутата, олигарх и медиен магнат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Нормално е всеки нормален човек с някаква ценностна система да попита "Защо?"

Не че отговорът вече има значение. Проф. Георги Близнашки просто е поредният политически "хамелеон" на българската сцена на същото задкулисие, срещу което протестираше преди година и благодарение на този свой протест бе забелязан и поканен за служебен премиер.

Близнашки е новият професионален ренегат, извървял дългия път между "социалистическата идея", през "демократичните убеждения", за да еволюира до слуга на корпоративния интерес. Защото за представите на всеки средно политически грамотен българин ДПС се асоциира именно с нездрави корпоративни интереси. Движението, което по думите на неговия почетен председател и вече "лидер в сянка" Ахмед Доган, винаги е разпределяло "порциите" в държавата.

Каква ли порция очаква да получи уважаваният учен-конституционалист от Софийскийския университет "Св. Климент Охридски", за да направи този безпардонен политически пирует. И при тази негова любов към пируетите, коя ли ще е следващата партия, към която ще се хвърли в сладостен танц? Това бъдещето на Близнашки ще покаже.

Е, сега поне стана пределно ясно защо бившият бившият социалист, чиито протестни заслуги срещу задкулисното управление на ДПС и БСП бяха оценени и от президента Плевнелиев, за да го назначи за премиер, започна от месец-два насам да хули по медиите без ясни аргументи предлаганите от Реформаторите промени в съдебните закони и в Конституцията, за да се осъществи съдебната реформа.

Най-накрая се разбра защо човекът, който организира преди година и половина национална подписка за провеждане на референдум за промяна на избирателните ни права, сега защитава статуквото в този компрометиран Висш съдебен съвет.

Най-вероятно съветникът по конституционно право на ДПС Близнашки е вдъхновил лидера на ДПС Местан да поиска вчера зненадващо промяна на избирателния вот чрез 100% мажориратен вот. На това се вика политическа игра "ва банк" - да изненадаш противника си с краен вариант, като предложиш нещо крайно невъзможно и безкрайно популистко. Това просто няма как да се случи, но точно преди изборите служи прекрасно за извличане на партийни дивиденти.

Сега се разбра защо бившият служебен премиер се превърна в конституционното острие на ДПС, защитавайки същата тази проядена от корупция, от корпоративни и партийни интереси съдебна власт, в която представителите на партията на Доган и Пеевски са по всички етажи. Както казва народът: "Търкулнало се гърнето и си намерило похлупакът".

Ученият, конституционалистът, комунистът, демократът, протестиращият, търсещият справедливост, питащият "Кой?", вече е вербуван официално като съветник на ДПС във Временната парламентарна комисия за промяна на Конституцията. А колко месеца го е правил неофициално, можем само да предполагаме.

Вчера депутатът от ДПС Четин Казак и член на временната комисия в парламента потвърди пред Медиапуул, че професорът е нает от движението като експерт. Партията просто се "възползва от експертния потенциал на един доказан специалист и професор конституционно право, без това да го обвързва политически", посочва Казак.

Днес пък лидерът на движението Местан заяви: "Проф. Близнашки е предложен от ДПС за експерт към комисията, но не по партийна линия, а защото е експерт". След което апелира:

"Не превръщайте Близнашки в жертва на анти ДПС настроенията. ДПС е достатъчно зряла партия, която е била искрена в критиките си към Близнашки, но в конкретния случай става дума за оценка на учения и конституционалиста Близнашки".

По-късно днес Местан леко коригира информацията пред журналисти в кулоарите на парламента: "Георги Близнашки няма да бъде експерт наДПС. От неговата експертиза ще черпи парламентарната комисия, която ще работи по промените в конституцията". И допълни, че бившият служебен премиер имал ясна експертна гражданска позиция по темата.

 

"Ценен е не с това, че ще представя ДПС-позиции в комисията, а своя и така ще допринесе за дебатите, за да се предпазим от грешки при промени в основния закон. В този случай Близнашки не застъпва вижданията на ДПС", подчерта председателят на движението, цитиран от БТА.

Моля, господа от ДПС, нека не подценяваме гражданите. Няма сериозна партия по света, която доброволно ще си "сложи таралеж в гащите" с привличането на експерти, изповядващи антагонистични на нейните идеи и интереси. Напротив – водещият критерий в случая - на само у нас, но и по света, е на първо място лоялността им, а след това експертността. Така че, нека политиците не обиждат интелекта ни!

Водещи

Най-четени