Горан Благоев: Вартоломей не е никакъв Вселенски патриарх, а гръцки! Дойде за възмездие 10.11 | 12:58

Богословът поздрави премиера Борисов, че не е приел Негово Всесветейшество след скандалната му реч

От iNews.bg

Вселенският патриарх Вартоломей бе удостоен от българската държава с най-високото отличие, каквото не е присъдено дори и на българския патриарх. Главата на православното християнство не само не благодари за оказаната чест и не отговори подобаващо на българското гостоприемство, ами се оказа, че е дошъл за възмездие, заявявайки, че е крайно време България да върне заграбените църковни ценности от Северна Гърция. Това заяви журналистът-богослов от БНТ Горан Благоев.

Експертът по проблемите на Българската православна църква коментира скандалната реч на Вселенския патриарх при президента вчера, след като бе награден с най-високото държавно отличие, каквото не е присъждано дори на българския патриарх Неофит, по чиято покана Вартоломей е на официално опсещение в България.

Според журналиста с поведението си у нас Вартоломей за пореден път е демонстрирал, че не е "Глава на Вселенската патриаршия, а отстоява само интересите на гръцката църква и държава. Благоев е дълбоко възмутен и от това, че Вартоломей отново не е пропуснал да натякне в речта си, че българите са еретици-схизматици – вина, която Гръцката патриаршия приписва на народа ни от далечната 1870 година.

"Вчера имаше едно награждаване с най-високото държавно отличие, един отложен брифинг, една несъстояла се обща снимка. Нашите власти посрещат винаги с отворени обятия Вселенския патриарх Вартоломей, но той не отговори на това гостоприемство, както подобава като добър гост, а е дошъл да търси възмездие.

Неговото посещение ни споходи с отрицателни емоции. Премиерът заслужава поздравление, отказа среща с Вартоломей след всичко, което Вселенският патриарх наговори публично при президента, който го награди с орден "Стара планина" Първа степен", заяви Горан Благоев и описа хронологията на официалната му визита у нас.

Посещението на Вартоломей е официално и връща визита на нашия патриарх Неофит преди две години. Посещението е и под знака на една голяма годишнина – 70 години от вдигането на схизмата, която Вселенската патриаршия в Цариград налага на българската църква, каза журналистът.

Той припомни борбите за църковна независимост през 19 век, провокирани от поведението на гръцкото духовенство в стремежа му да асимилира българското население. Тогава българските възрожденци се вдигат на борба и провеждат Великденската акция през 1860 г. В резултат на това 10 години по-късно – през 1870 г. вече имаме Българска екзархия.

"Вселенска патриаршия ни упреква в страшна ерес, наречена "етнофилетизъм”, според която християнският народ, вместо да отстоява универсалността на християнството, в което няма национални различия, настоява за издигането на националното над църковното. Ако ние обаче сме проявили този етнофилетизъм, преди нас са го проявили и са ни го наложили вече гърците", посочва експертът по църковните въпроси.

"Затова Вселенският патриарх, вместо сега да постъпи като един мъдър духовник и да се извини за грешките, както правят папите, като признае, че гърците не са били прави като са ни наложили схизмата, той не пропусна отново да напомни в предварително подготвеното си слово, че българите са били схизматици, сякаш българите сме били най-черният православен народ на Балканите", заяви Горан Благоев.

Той поясни и някои моменти от предисторията на визитата като изтъкна подробности от поведението на Вселенския патриарх по време на посещението на патриарх Неофит в Истанбул преди две години.

Вартоломей и сега настоява паметникът на Антим I да се махне от двора на българската църква в Одрин, тъй като олицетворява борбите на българите за църковна независимост.

 

Водещи