Джими Картър призна: Америка е страна на олигарсите 24.09 | 17:33

Бившият президент предупреди за невиждани щети по политическата система на САЩ

От Филипа Тодева

Нуждата от поне 200 милиона долара за всеки един от кандидат-президентите бележи превръщането на страната от демокрация в олигархия. Това заяви 39-ият американски държавен глава, носител на Нобелова награда за мир – Джими Картър.

Според Картър казаното по-горе показва, че са подкопани моралните и етични основни на страната. В интервю пред световноизвестната водеща Опра Уинфри бившият държавен глава призна, че днес не би могъл да си позволи да се кандидатира за президент, защото претендентите се нуждаят от твърде много пари.

"Няма как да получите номинация от демократите или от републиканците, ако не сте готов да платите 200-300 милиона долара или повече. Аз не не съм способен да направя това и не искам да го правя", коментира опитният американски политик.

Картър продължи, като посочи, че в Америка властта се държи от малка група хора и сподели, че не е виждал никога да се нанасят такива щети по американската политическа система. Също така той призна, че в момента има голямо разделение между демократите и републиканците, каквото не е имало в последните 25-30 години.

Водещи

Най-четени