Едно голямо разочарование в Еврозоната 29.07 | 17:29

Първите страни, приели еврото, са спрели да реформират своите икономики, алармира ЕЦБ

От Ралица Илиева

Представители на Европейската централна банка направиха изявление в сряда, според което страните-основатели на еврозоната са се разединили икономически. Това е категоризирано като ''разочароващо'' и противоречащо на идеята, че общата валута ще позволи на ненапредналите в икономически план да наваксат изоставането си, пише Reuters. 

Според банката, страните от Централна Европа са успели да реализират значително подобряване на условията. От друга страна, много от онези, които са приели евро валутата сравнително рано, са останали със зле работещи инстуционални рамки, като така са останали уязвими за икономически шокове.

"Напредването на процеса на истинска интеграция сред 12-те членки, които сформират еврозоната, бе разочароващо през годините", гласи прес съобщението на институцията.

Няколко страни от еврозоната, включително Ирландия, Португалия, Кипър и Гърция са получили спасителни планове от началото на икономическата криза в ЕС. Междувременно се стигна до ситуация, в която Атина почти беше принудена да напусне икономическата зона по-рано през месец юли. Много анализатори смятаха, че това ще е началото на края за единната валута.

"Съществуват данни, според които има огромна разлика в икономическото положение на първите страни, които са приели еврото. През последните 15 години, много от страните със сравнително скромни бюджети са останали на същото ниво или са влошили държавните си приходи, в сравнение със средните нива за еврозоната. В същото време, Италия, която беше страна с характерни по-високи доходи, показа изключително лоши резултати и значително се отклони от групата на икономически стабилните", допълва бюлетинът на банката.

Според съобщението причината се корени във факта, че първите страни, приели еврото, са спрели да реформират своите икономики сравнително рано и не са могли да инициират достатъчен ръст на продуктивността. В същото време липсата на ефективна конкурентно способност на пазара е допринесла за негативното преразпределяне на капитали. Като допълнение, резкият спад на реалните стойности на лихвите по кредити са довели до увеличаване на себестойността на взетите на заем пари. В действителност, броят на поискалите кредити се е увеличил, а очакванията за приходи са останали нереалистични.

Междувременно, страните които по-късно се присъединиха към икономическото пространство като Естония, Латвия, Литва и Словакия са показали най-добри механизми за икономическо адаптиране сред страните от ЕС.

Водещи