Екзекуции, маскирани като „борба срещу тероризма“ 29.03 | 18:31

Който се бори за човешки права в Саудитска Арабия ще бъде съден за измяна

От iNews.bg

Журналист бе осъден на пет години затвор в Саудитска Арабия, заради "обида към управниците на страната" и "подигравка с ислямските религиозни фигури".

Алаа Бринжи беше обвинен в Съда за борба с тероризма на Саудитска Арабия, известен като Специалния наказателен съд, заради съобщения в Twitter, в които е призовавал да се дадат права на жените в Саудитска Арабия да шофират, заради призиви за защита на човешките права и освобождаване на политически затворници.

Наложена му е 8-годишна забрана за пътуване и глоба в размер на 50 000 саудитски риала (около 9500 евро). Освен това съдът разпореди да се закрие профилът му в Twitter.

Бринжи бе арестуван на 12 май 2014 година и оттогава е в ареста. Държат го в единична килия и дори не му беше позволен достъп до адвокат, алармира Amnesty International.

В заключението на властите за деянията му, като мотив за ареста е посочено "измяна", което се счита за много тежко престъпление в Саудитска Арабия и се наказва със смъртна присъда. Но не го обвиниха, защото нямаха достатъчно доказателства.

Според Джеймс Линч, който ръководи програмата за Близкия Изток и Северна Африка на Amnesty присъдата на Бринжи е "крайно срамно".

"Той е най-новата жертва на безмилостните репресии на Саудитска Арабия към всеки, който изразява мирно протеста си, целта е напълно да бъдат унищожени всички критики към властта", заяви той.

Според него Саудитска Арабия трябва да бъде подведена под отговорност за брутално и системно нарушаване на човешките права.

"Нейните международни съюзници, които искат сътрудничество в областта на сигурността и разузнаването, трябва да се изправят пред реалността, че използвайки претекста за борба с тероризма, драконовските репресии на властта ликвидират всички начини за изразяване на мирното несъгласие в страната", каза Линч, цитиран от The Independent.

По-рано този месец саудитският писател Моханна Абдулазиз ал-Хубаил бе задочно осъден на шест години затвор, последвана от забрана за пътуване.

Той също бе осъден по няколко нелепи обвинения, включително и обида към властта, подбудителство към протест, призиви към освобождаване на политически затворници.

В Саудитска Арабия свободата на словото е невъзможна мисия. Броят на екзекуциите рязко се покачи, след като на власт дойде крал Салман през януари.

Оттогава досега са екзекутирани 76 души.

Водещи

Най-четени