Експерт: НАТО да стопира амбициите за разширяване на украинския конфликт 11.09 | 17:15

Русия използва хибридни заплахи в страните от Югоизточна Европа, предупреди Йордан Божилов

От Филипа Тодева

Не очаквам конфликтът от Източна Украйна да се доближи до Югоизточна Европа и да предизвика друг потенциален конфликт в Черноморския регион. Това заяви на годишната конференция "Сигурността в Югоизточна Европа" Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност и анализатор на БАН.

Според него обаче трябва да се предприемат мерки, за да не се позволи напрежението от Украйна да напусне границите на страната. "Това може да стане преди всичко с изграждане на капацитети на НАТО за действия и бърза реакция и покриване на целите територии, включително Балтийските републики и Полша във военно отношение. Също така е много важно изграждане на капацитет в страни като Молдова и Украйна, така че да се стопират изначално всякакви амбиции за разширяване на конфликта", добави Божилов.

По думите му конфликтът ще има косвено влияние върху сигурността на Югоизточна Европа в няколко аспекта. "Преди всичко ще се забави процеса на разширяване на НАТО и ЕС, функционирането на НАТО и ЕС ще бъде поставено в нови рамки. За съжаление конфликтът ще поражда нестабилност във всяко едно отношение, включително икономическо, политическо и т.н.", отбеляза той.

Експертните препоръки на Божилов са изграждане на стабилни граждански общества в страните от нашия регион и силни антикорупционни системи. "Корупцията в страните от Югоизточна Европа влияе много добре на възможностите за пропаганда, за разпространение на хибридните заплахи. Конфликтът в Украйна подтиква Русия за една много активна роля в държавите от Югоизточна Европа най-вече чрез използване на хибридните заплахи. Аз се опасявам, че НАТО и ЕС могат да забавят политиките на разширяване, което ще бъде една много голяма грешка. Страните от Югоизточна Европа се нуждаят от една притегателна сила и това е перспективата за тяхното членство. В противен случай те ще изгубят мотиви за своето вътрешно развитие, за изграждане на демократичен, устойчив модел", изтъкна още Божилов.

Водещи

Най-четени