Ердоган сам си го каза! Взема пример от Хитлер и нацистка Германия 07.01 | 14:06

Европа и Америка позорно се примиряват с шокиращото поведение на този тиранин

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пресече още една граница, след като през миналата седмица. Запитан за неговия напън да увеличи значително правомощията си, той заяви пред журналисти, че такъв прецедент вече има в "Хитлеристка Германия".

Изненадващо този път западните медии, които често се изказват ласкаво за Анкара, заради членството ѝ в НАТО и връзките на Доган със западните политици и почти премълчаха снимките на сина му с хора, заподозрени в тероризъм и връзки с ИД, този път критикуват президента.

New York Times определя като шокиращи тези думи, излезли от устата на един от световните лидери, който оглавява привидно демократична държава и членка на западния Алианс.

След като думите му бяха осъдени, хората на Ердоган, се втурнаха да обясняват как думите му били "изкривени от медиите".

Но това не променя факта, че той постави притеснителен рекорд като авторитарен лидер, готов да тъпче човешките права, принципе на правовата държава, принципите на правовата държава, политическите права и свободата на словото.

Откакто Ердоган е на власт, а това са повече от 10 години, той използва правомощията си, за да пресира медии, синдикати и всички, които си позволяват да го критикуват.

Въпреки големите страхове за поведението му, се потвърдиха очакванията, че партията му ще печели изборите в Турция. Преди изборите в опит да спечели подкрепа от електората, Доган възобнови войната срещу военизираните кюрди и ПКК, като се възползва от безразсъдното им решение да нарушат примирието.

Той тръгна и срещу доминираната от кюрдите партия, която за първи път събра достатъчно гласове, за да влезе в парламента. За съжаление обаче обаче тя е въвлечена в турско-кюрдския въоръжен спор.

В същото време съюзниците на Турция – Америка и Европа, позорно се примиряват с това как армията на Ердоган брутално ликвидира кюрдите в югоизточната част на страната. Бомбардировки удариха десетки населени райони. От началото на годината турската армия е убила 3100 кюрдски бунтовници в страната и в Ирак, както и неизвестен брой цивилни.

За Америка и Европа ПКК е терористична групировка. А премиерът Ахмед Давутоглу отказва да преговаря с партията с по-умерената Демократична народна партия, понеже досега не са се доказали като "сериозна и реална политическа партия", каквото и да означава това.

Ако Ердоган искаше да има устойчив мир, той щеше да работи с ДНП, но вместо това ще смаже кюрдите на политическата сцена, както и на бойното поле, като обвини нейния лидер Салахадин Демиртаж в предателство и искане на кюрдско самоуправление.

Водещи

Най-четени