Западната преса: България запазва европейската си ориентация 27.03 | 10:09

Руските медии пък отбелязват, че страната ни е избрала отново прозападна партия

От iNews.bg

"Дясноцентристката партия ГЕРБ печели най-много гласове на парламентарните избори в България. Това ще означава подкрепа за запазване на европейската идентичност на България", съобщава Асошиейтед прес по повод проведените вчера у нас предсрочни парламентарни избори.

ДПА пък отбелязва, че бившият премиер Бойко Борисов е изразил готовност бързо да състави правителство и България, която е член на ЕС и НАТО и страната "да остане твърдо свързана със западните си съюзници". Според германтската агенция победата на ГЕРБ означава запазване на европейската ориентация на България, предава БНР.

Франс прес съобщава, че Бойко Борисов е извоювал победа над социалистите, които искат сближаване с Русия. Агенциите отбелязват, че в кампанията са доминирали международни теми: напрежението с Анкара и руското влияние, наред с вътрешните проблеми – корупция и нисък жизнен стандарт.

В информация за изборите в България вестник "Ню Йорк таймс" пише, че бившият премиер на България е на път да се върне на власт, след като неговата дясноцентристка партия спечели с неголяма преднина оспорваните избори. "Това е знак, че българите все още виждат бъдещето си в Европейския съюз", отбелязва изданието. "Изглежда Бойко Борисов ще състави ново правителство в България в коалиция със съюз от по-малки десни националистически партии", информира "Ню Йорк таймс".

"Бойко Борисов отново спечели, образно казано, облога да стане за трети път премиер на България", съобщава френският вестник "Монд". Изданието акцентира върху реакцията на Борисов след обявяването на резултатите като пише, че "този път той е избегнал победоносното поведение и е признал, че битката е била трудна".

Швейцарското издание "Тан" коментира изхода от парламентарния вот в България със заглавието: "Бойко Борисов търси съюзници за трети мандат в България". В публикацията се отбелязва, че "подобни преговори за намиране на съюзник са неизбежни при българската изборна система - пропорционална и само в един тур".

"Парламентарните избори в България бяха смятани за тест за лоялността на страна към ЕС и победата на ГЕРБ означава, че София ще запази прозападния курс", посочва Ройтерс.

"България отново предпочете прозападна партия", е заглавието на агенция РИА Новости. В статията се посочва, че "предстои да се види дали ГЕРБ ще успее да състави правителство и да завърши евентуалния си трети мандат начело на страната".

"Решаващият фактор във формирането на коалиционно правителство ще са патриотите", прогнозира Евронюз.

ТАСС пък определя победата на ГЕРБ като убедителна, но според агенцията, ако в състава на парламента се окажат само четири партии, "съставянето на нов кабинет е малко вероятно".

"Вчерашният вот в България е третият за последните четири години", отбелязва Би Би Си.

Водещи

Най-четени