Илиян Василев: Военната намеса на Русия в Сирия ще засили бежанците 16.09 | 18:32

Имгрантите в Йордания също тръгват за Европа, спряха им помощите

От iNews.bg

Военната ангажираност на Русия към войната в Сирия ще засили бежанската вълна.Руският президент Владимир Путин се възползва от нежеланието на САЩ и ЕС да се намесят в Сирия и така печели позиции, докато се водят преговори. Това заяви по ТВ+"Свободна зона” бившият ни посланик в Русия Илиян Василев.

"Путин не е в позиция да решава проблемите в Сирия, а целта му е да подкрепи режима, докато се водят преговори. Путин просто се възползва от откритото нежелание на Обама да се ангажира и от невъзможността на ЕС също да се ангажира. И тъй като има вакуум, Путин се намесва. Докато Саудитска Арабия и Турция - те имат голям ресурс да затегнат ситуацията, а не да я решат", коментира бившият дипломат.

Василев очаква също бежанската вълна да се засили и поради факта, че Йордания е спряла да плаща помощи на преселниците там и те също се насочват към Европа.

Арабистът Владимир Чуков пък изрази мнение, че режимът на Башар Асад ще падне, без значение какво прави Москва. "Без намесата на Русия, режимът на Башар Асад ще агонизира", смята той.

"Каквото и да стоварят, каквото и да парашутират, каквото и да направят, просто влакът е тръгнал. Стоварването на руското оръжие в Латакия - това е първата много сериозна стъпка към кантонизацията на Сирия. Просто няма връщане. И за съжаление всичко това се усложнява или по-скоро се материализира в огромни бежански потоци”, коментира арабистът.

Двамата анализатори са категорични, че без операция по суша, режимът на Асад няма да падне. А единствената държава, която би предриела такива действия, е САЩ, която обаче до момента е пасивна.

 

 

Водещи

Най-четени