Истината е някъде там... Танковете са американски, но не е ясно защо идват 24.06 | 18:41

Управляващите признават, че у нас САЩ ще поставят военна техника, без това да има нищо общо с ангажиментите ни към НАТО

От iNews.bg

Управляващите съвсем се оплетоха в недомислиците си при изказванията им относно разполагането на американската военна техника у нас. Властимащите продължават да държат обществото в информационно затъмнение. Българският избирател очевидно трябва да благодари на американските военни, които ни информираха, че сума ти танкове ще се струпат на наша територия, понеже САЩ така са решили. След три дни скандално бръщолевене и откровени лъжи, станаха ясни няколко неща, които надали дори и военното министерство ще посмее да опровергае:

Първо на България беше заповядано през медиите да приеме все още неуточнена бройка танкове и военни от САЩ. Второ, съвсем неслучайно всички приказки около митичните танкове започнаха не отдавна, както се опитват да ни убедят, а сега. Това разбира се може лесно да се провери, защото САЩ за първи път официално заявиха, че ще разположат танкове в Източна Европа и без това да е част от ангажиментите към НАТО, на 18 юни. По този начин Пентагонът искал да защити източноевропейците при руски агресии. Трето, подир Пентагона министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър потвърди, че Америка ще струпа военна техника в Източна Европа, за първи път след края на Студената война, откъдето научихме, че нашите вече са се съгласили да приемат американските танкове. Четвърто и може би най-важно – българското министерство на отбраната демонстрира некомпетентност, неуважение към българските граждани, а и към парламента, като подведе с фалшива информация всички.

"Днес имах среща с посланика на САЩ Н. Пр. Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката. Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал. Ако подобно искане постъпи, затова ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции. Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението".

Като искаме да напомним на МО, че предложенията първо се съгласуват, а след това приемат, обръщаме и внимание на факта, че това съобщение е в пълно противоречие с информацията, изнесена днес от външния министър и президента.

Очевидно институциите в България или не си говорят, или идеята на целия този скандал е била министърът на отбраната да стане за смях, което и се случи, когато днес пресцентърът на военното министерство разпространи друго съобщение от изявление на Ненчев в Брюксел.

"Преди 11 години страната ни се присъедини към НАТО. Това е най-добрият избор за нашата сигурност и развитие на Въоръжените ни сили. Тогава актът мина с пълно единодушие между политическите сили у нас". Това заяви в Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 24 юни, във връзка с дискусията по предложението за разполагане на техника в Източна Европа. Според министър Ненчев в днешната усложнена обстановка няма нищо по-логично от това Алиансът и съюзниците да укрепват общата ни сигурност.

"Това е дългосрочен ангажимент, свързан с огромни задължения и отговорности. Не трябва да има повече спекулации с предложението на американската страна за разполагане на техника на територията на България и още пет европейски страни. Това е част от общото усилие на страните-членки на НАТО за поддържане на по-висока бойна готовност и оперативна съвместимост. Това не е насочено към никоя страна, а американската техника ще бъде включена в различни учения и ще подпомага по-добрата квалификация на българските военнослужещи. Разговорите по предложението предстоят, уточняваме детайлите", заяви министър Николай Ненчев.

Очевидно между вчера и днес някой все пак е направил някакво предложение към българската страна.

С едно изречение и след това с аристократично мълчание ще подминем факта, че Йенс Столтенберг се обади чак днес за засилването на колективната отбрана. Само че тя затова е колективна, защото държавите са с равни права. Очевидно обаче това не важи тогава, когато става въпрос за танковете на САЩ.

Според бившия военен министър Ангел Найденов всичко, което се случва, не е стара информация, не се отнася до планове, които са разработвани преди години, а на фона на логиката на събитията от Източна Украйна и съответно събудените страхове и опасения в част от страните от източния фланг на НАТО, основно прибалтийските държави.

"Става дума за съвсем нови планове или намерения за разполагане на тежка военна техника и съответно на личен състав", посочи той.

Според него се следва логиката на създаването на авангардни части, които могат да бъдат разположени на територията на всяка една страна членка, която е под опасност в рамките на 48 часа.

Очевидно в тези планове фигурира и България, допълни той.

Според Валентин Радев (ГЕРБ) по-скоро трябва да се попита министъра защо е изненадан. Според Радев има някакво разминаване в политическото ръководство на министерството. "Очевидно това е говорено и то не в една среща", каза депутатът и попита защо да няма танкове и въоръжение тук. Той поясни, че нямаме нито с НАТО, нито с Европа съвместни съоръжения, а с нашия стратегически партньор - САЩ.

"Не виждам защо се изненадвате, че тяхна техника ще дойде на наша територия", попита той репортерите и допълни, че трябва да има уведомление и да знае включително парламентът, допълва БТА.

Водещи

Най-четени