Калоян Паргов: Левите заедно на изборите, даже с Първанов и Дончева 01.04 | 17:17

На БСП й трябва лидер, който да не я дели на леви и десни и до 2 години да я вкара във властта, смята лидерът на столичните социалисти

От iNews.bg

Всички леви партии в България трябва да се обединят за предстоящите президентски избори, даже формациите АБВ на Георги Първанов и "Движение 21" на Татяна Дончева. Така обединена българската левица ще спечели изборите. Това заяви в интервю за "24 часа" депутатът и председател на столичната организация на БСП Калоян Паргов.

"Нека поканим партньорите ни от "БСП - лява България”, АБВ, дори и Татяна Дончева, независимо от нейните лутания между ляво и дясно, както и всички други леви формации. Всеки да излъчи свой кандидат и всички имена за президент да отидат на вътрешен избор за левицата, в който да участват и симпатизанти, независимо дали членуват в някоя от партиите. Излъчена така - една лява кандидат-президентска двойка ще събере в пъти по-голяма подкрепа", каза Паргов.

Според него бъдещият председател на БСП, който ще бъде избран на конгреса на партията, не бива да дели социалистите на "леви" и "десни", както го прави сегашният лидер на левицата Михаил Миков. Освен това бъдещият лидер трябва да провежда модерна политика, като съчетава европейската ориентация на страната и връзките с Русия, а не да ги разграничава. Новият председател трябва да притежава качества, с които да отведе БСП до управлението в срок до 2 години.

Запитан как оценява свършеното от Миков, той отговори лаконично: "Една птичка пролет не прави". Промяната зависи от всички нас, а не само от един човек, независимо на каква позиция е той. Това е изводът ми от краткия мандат на Миков".

От бъдещия председател на столетницата Паргов очаква "много в няколко посоки". Първо, той трябва да направи всичко възможно да изведе БСП до участие в управлението – до 2 години. Второ, да направи промени в организационното функциониране на партията и да я модернизира. Това включва не само организационни мерки, но и финансовото обезпечаване на дейността. Разпределението на държавната субсидия за партията да става на по-справедлив принцип, като се инвестира повече в структурите и хората в тях, защото там се гради доверието и подкрепата. Да има по-малко партиен апарат на "Позитано” и повече за структурите. "Дали е жена или мъж, дали е млад или стар, не е водещ критерий", подчерта шефът на столичната партийна организация.

Освен това Паргов смята, че БСП трябва да стане по-национално отговорна и патриотична партия. "Ние сме част от евро-атлантическото пространство, уважаваме партньорите си, не забравяме и Русия, но обичаме най-вече България и мислим за страната си. Т.е. на конгреса трябва да говорим за онези политики, които ясно показват БСП като алтернатива на сегашното управление. Следващият председател трябва да вкара БСП в управлението до 2 години", категоричен е той.

Депутатът от левицата изброи 4 ключови неща, които трябва да се случат в БСП: Обновление - то е в ход в София и след този цикъл избраният среден управленски състав на градската организация ще бъде подмладен с 15-20 години. Последователност - в това, което сме правили досега, в отстояването на програмни политики и на заявени позиции, а не промяната им според една, или друга конюнктура, която би те облагодетелствала или заради коалиционните ти партньори. Това е причината за спада на доверие - хората виждат, че едно говориш, а друго правиш. Не може миналата година да си казал - курс към Русия, а сега да я слагаш под един знаменател с Турция, акто подкрепяш анкетна комисия за Турция и Русия Това е доказателство за непоследователността ни в политиката", отсече Паргов.

Третият фактор е екипност - винаги след конгрес има победители и победени. Но от този конгрес БСП трябва да излезе обединена - всички да се чувстваме победители и да работим заедно. Да тръгнем в посоката, която мнозинството избере и БСП да отстоява тази си политика ясно и категорично, на висок глас, а не с мрънкане и размити програми, които никой не може да разбере.

И четвърто - комуникацията. "Загуби се комуникацията по хоризонтала и вертикала в БСП, загуби се и комуникацията на партията с външния свят. Във вътрешен план трябва да се използват и модерни канали за информация от долу на горе и обратно, така че всички да знаят какви са целите, задачите и посланията. А не да чуват от медиите послания на един или друг и хората ни да се чудят това ли е официалната позиция, или не", обясни Паргов.

Според него има един рефлекс, който сработва при надвиснала опасност за партията - различните "лидери на мнение" бързо се обединяват и забравят дори личните си дрязги. "Сработва и още един рефлекс - в момента, в който се улучи "ваксата”, т.е. посоката, която ще доведе до влизане в управлението, сработва рефлексът за единението. На този конгрес БСП трябва да излъчи увереност, че може да си върне доверието и да претендира за властта. Това е изкуството, което бъдещият лидер трябва да владе", подчерта членът на левицата.

По думите му е "абсурдно да се говори за кур наляво и курс наясно" в БСП. "Миналата година БСП каза: "Курс наляво.” Това означава, че работим и с най-крайното ляво - комунистическите партии. Защото БСП беше повече в центъра, а не толкова в лявото пространство, където се позиционирахме в момента. Но това не е достатъчно, за да се превърне тя от беззъба опозиция в онази силна партия, която да покаже алтернативата", посочи още той.

Предсрочните избори са неизбежни, смята още лидерът на столичните социалисти. И допълни, че може би не наесен, но следващата пролет ще има такива. Затова време БСП има всички шансове да си върне доверието на хората и да влезе в управлението. Това ще стане с конкретни политики, които трябва да се чуят ясно на конгреса. Той е ключов за БСП, а може да стане ключов и за държавата с оглед смяна на модела "Борисов” и налагането на друг, социално-чувствителен, с преустройство на данъчната система към по-справедливо разпределение и диверсификация на ДДС - да се намали за стоки и услуги от голямо значение за населението. И с налагането на държавата като ключов играч, за да регулира тя неравенствата на пазара, подчерта Калоян Паргов.

 

Водещи

Най-четени