Манюел Валс: Веднага трябва да засилим контрола по външните граници на ЕС 23.03 | 12:19

Борбата с тероризма ще е дълга, никой не бива да прониква в Европа с фалшифициран паспорт, заяви френският премиер

От iNews.bg

За успешната борба с тероризма трябва възможно най-бързо да се усили контрола по външните граници на Европейския съюз. Това заяви френският премиер Манюел Валс пред радио "Европа 1", като коментира кървавите атентати от вторник в Брюксел, при които загинаха 36, а ранените са над 260.

"Необходимо е колкото е възможно по-скоро да се усили контрола по външните граници на ЕС. Франция от няколко месеца застъпва подобна позиция. Трябва да направим така, че никой да не може да влезе с фалшифицирани документи, защото ние знаем, че терористите от "Ислямска държава" са откраднали голям брой паспорти в Сирия", посочи френският премиер, цитиран от БГНЕС.

Според Валс борбата с тероризма в Европа ще бъде дълга и "още дълго време ще живеем с тази заплаха".

В понеделник преди кървавата баня в Брюксел френският премиер обяви, че нивото на терористична опасност "в момента дори е по-високо, отколкото преди атентатите от 13 ноември в Париж".

"Положението се усложнява от това, че ние имаме работа не само с външен, но и с вътрешен враг. Към днешна дата над 600 френски граждани се сражават на страната на ислямистите в Сирия и Ирак. Всички тези лица представляват сериозна опасност за националната сигурност, ако се завърнат във Франция", каза той. И добави, че към момента са задържани 228 души, завърнали се от Сирия или Ирак.

Френският премиер винаги е подчертавал, че радикализацията на младите хора е предизвикана не само от симпатии към терористичната групировка "Ислямска държава", но и като цяло от нежеланието да се споделят демократичните ценности.

"В предградията на френските градове има хиляди такива младежи и дори девойки. Те произхождат както от семействата на бившите мигранти, така и от коренното население. Това е сложно и многообразно явление, което ние трябва да анализираме", подчерта той.

 

 

Водещи

Най-четени