Миков: Правосъдието ще бъде политически зависимо и кадрово овладяно 16.04 | 12:03

В Деня на Конституцията лидерът на БСП се застъпи за социалната държава

От iNews.bg

16 април е по-важна дата, отколкото много хора си дават сметка. Отбелязваме Деня на Конституцията, но може би празникът за някои е просто един от онези непочивните. Това написа лидерът на левицата Михаил Миков в социалната мрежа Facebook.

Той смята, че ние сме свикнали възприемаме основния закон на България като просто един от многото. Според него такова незаслужено отношение има своето обяснение – законотворчеството се ползва като панацея за всякакви проблеми от много управления. "Но то обезценява законите, защото решенията най-често са в изпълнението на приетите вече, а не в постоянното приемане на нови”, смята Михаил Миков.

Председателят на БСП счита, че Конституцията ни често е обект на едни винаги шумни заявки за промяна и подмяна, макар да не е виновна за даден проблем, а напротив – съдържа неговото решение. "Зад подобни намерения обикновено стоят или скрити, тихи стремежи към не много популярни резултати или още по-лошо – създаване на нови проблеми. Христоматиен пример в това отношение бяха напъните на "реформаторското мнозинство” за "исторически компромис” по конституционни промени, които трябваше да реформират съдебната система”, посочва той.

Михаил Миков припомня на управляващите, че основният закон е променян най-много точно в тази част, а правосъдието и след тяхната т.нар. "реформа”, компромисът за която се поразклати, няма да стане по-ефективно, бързо и справедливо... "Затова пък ще бъде  политически зависимо и кадрово овладяно, което ще му пречи да бъде безпристрастно”, подчертава той.

"Приетата преди 25 години Конституция на Република България, която почитаме днес, е фар, хвърлящ светлина в тъмните и бурни води на нашето съвремие, за да ни предпази от корабокрушение, за да показва пътя ни напред...”, посочва Михаил Миков в социалната мрежа.

Като пример за това, той посочва здравната "реформа” на десницата. "Тя трябваше да раздели хората у нас на "социално значими” и "социално незначими”, обяснява лидерът на левицата. По думите му това не се е случило благодарение на Конституцията. "Защото там е записано "черно на бяло”, че "гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и на безплатно ползване на медицинско обслужване. Това показва, че от върховенството на законите и от спазването на Конституцията има смисъл, когато не са само на думи”, пише той.

Миков е категоричен, че докато някой не зачеркне социалната държава, която също е записана в основния закон, тя ще стои като цел пред всички нас. "Цел, която бе заложена в Конституцията благодарение на левицата преди четвърт век. Българската социалистическа партия никога няма да се откаже от нея, защото е единствената политическа сила, която може да я постигне за българските граждани”, подчертава той.

Водещи

Най-четени