Най-добре България да забрави за Шенген 19.08 | 14:00

Рисковете, които България създава за Шенген, са реални. Фалшиви паспорти, руски агенти, корупция, убийства

От iNews

Рисковете, които България създава за Шенген, са реални. Фалшиви паспорти, руски агенти, корупция, убийства. Фактите показват страната в крайно неблагоприятна светлина. Дали не е време да забравим за Шенген?

България твърди, че отдавна е изпълнила формалните изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. С това продължават да не са съгласни Австрия и Нидерландия. Резултатите, които България е постигнала и готовността ѝ за присъединяване към Шенген, ще бъдат проверени през септември от специална мисия с участието на двете страни.

Български паспорти за турски граждани

Най-добре е обаче България да забрави за Шенген. Тази седмица бе оповестена информация за престъпна схема за издаване на български визи "тип D” за турски граждани, в която е замесен началникът на дирекция "Миграция” към ОД на МВР-Разград. Този тип визи силно улесняват получаването на българско гражданство. Лица с български паспорт могат свободно да се движат и пребивават на територията на ЕС. Рисковете, които престъпната схема създава, както за българската, така и за европейската сигурност са реални.

Схемата, която представя кандидатката за Шенген България в твърде неприятна светлина, едва ли е изолиран случай. За корупцията в родната полиция и политическия "елит”, за инфилтрацията на службите за сигурност от руски агенти има много свидетелства, години наред.

Руските интереси

Тази седмица стана ясно, че трима български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са задържани още през февруари във Великобритания. Обвиняемите са притежавали фалшиви паспорти, лични карти и други документи за самоличност за поне девет европейски държави. Един от тях, Орлин Русев е бил в миналото и съветник в българското Министерство на енергетиката - сфера, в която руските геополитически интереси у нас са особено агресивни и активни.

"Сигналът, който ни се дава от Лондон, е да вземем мерки и решим въпроса с проникването на руско влияние в нашите институции, тъй като това ни прави ненадеждна страна”, коментира случая бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов пред бТВ.

Съдебната система

Мониторинговите доклади (МСП), които ЕК в продължение на 15 години изготви за реформата в съдебната система и спазването на принципа за върховенството на правото в България, показаха, че напредък в тези области има, но той остава незадоволителен.

Скандалното назначаване и освобождаване на главния прокурор Иван Гешев оставиха силни съмнения за това, че политическият елит продължава да се меси и разпорежда в уж независимата съдебна власт.

Петьо "Еврото"

Не по-малко скандален е случаят с бившия следовател Петър Петров – Еврото, чието име е замесено в изнудване, корупция, отнемане на бизнеси и др. Посетители на "тържището" за корупция и престъпни услуги изглежда са били включително самият Гешев и наследника му на поста главен прокурор Борислав Сарафов. Петров все още не е задържан.

Убийството на Алексей Петров

Показното убийство на Алексей Петров е емблематично за сенчестия български преход към демокрация, както и за генезиса на днешния политически и бизнес елит. Алексей Петров имаше много шапки, много лица: сътрудник на ДАНС, бивш бизнес партньор на Бойко Борисов – чиято собствена биография от годините в СИК до "Барселонагейт” е осеяна с тъмни петна – застраховател, каратист…

Това бе третият атентат срещу "Трактора” или "Октопода”. Както в практически всички подобни случаи досега у нас поръчителите не бяха разкрити, а осъденият за втория атентат срещу него (2015) Роман Логвиненко бе пуснат предсрочно на свобода през май 2023.

Санкциониран по "Магнитски"

А какво да кажем за санкционираните по глобалния акт "Магнитски” висши публични фигури, като политика и бизнесмен Делян Пеевски, например? Според САЩ Пеевски е използвал бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков "за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване на чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители”.

Днес г-н Пеевски, срещу чието назначаване за шеф на ДАНС преди 10 години имаше масови протести, е по-активен от всякога. Той не само не е извън политическия живот, а дава съвети за конституционната реформа.

Всички тези факти за мен показват едно: Нидерландия и Австрия са напълно прави да се съмняват в българската готовност за Шенген.


Петър Чолаков, Дойче веле

Водещи

Най-четени