Необузданото либидо на мигрантите от мъжки пол - „навсякъде, по всяко време“ 18.01 | 17:07

Жените-бежанки се сблъскват с много по-страшен тормоз от европейките

От Филипа Тодева

Пътят към Европа е опасен за всеки мигрант. Стотици намериха смъртта си в моретата, десетки в Тунела под Ламанша или някъде другаде "напът за цивилизацията". За жените, които бягат от войните и конфликтите в Северна Африка обаче, пътят е по-тежък.

През изминалите седмици новините за нападенията и сексуалните посегателства в Кьолн и други градове на Германия стреснаха цяла Европа. Но насилието, преживяно от европейските жени, би изглеждало несравнимо с това, което преживяват бежанките.

В Лондон Amnesty International оповести новия си доклад, в който се съдържа следната стряскаща констатация: "Жените и момичетата, които пристигат в Европа, минават през насилие и сексуален тормоз на всеки етап от пътуването си".

Докладът на правозащитната организация, базиран на 40 интервюта с жени и момичета в Германия и Норвегия, които са пътували от Турция за Гърция, след това през балканските държави. Тези, които пътуват сами или с децата си, признават, че са се чувствали най-заплашени в Унгария, Хърватия и Гърция, където са били принуждавани да спят заедно със стотици мъже мигранти. Жените са от Ирак и Сирия.

Очевидно е, че по-голямата част от мигрантите, които идват в Европа са мъже. Това прави жените особено уязвими, предупреждават хуманитарните работници. В лагерите жените и мъжете ползват едни и същи бани, някои признават, че не се хранят и не пият нищо, за да не им налага да ходят до тоалетната.

Най-четени