Николай Цонев: Гражданските арести са абсолютно незаконни 23.04 | 14:28

В политическите документи на ПП Нова алтернатива е заложена Национална доктрина, каквато трябва да има, категоричен е е лидерът на партията

От Ани Романова

Николай Цонев е председател на ПП Нова Алтернатива. Роден е през 1956 г., семеен с две деца. Министър на отбраната в периода 2008-2009 г. Има висше инженерно и военно образование от ВНВАУ "Г. Димитров" – Шумен и от Военната академия за противовъздушна отбрана "А. М. Василевски" в Киев. Магистър по икономика в УНСС и по философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Доктор по маркетинг в УНСС и дългогодишен преподавател в катедра "Маркетинг и стратегическо планиране". Има следдипломни и професионални квалификации в Институт по общественост и политика в Холандия, Висша административна школа в Рим, Немски университет за административни науки Шпайер, Федерална академия по публична администрация Берлин и др.

 

Мислите ли,  че оградата по границата е достатъчна да спре бежанския поток?

Ако оградата не бъде охранявана подобаващо, сама по себе си, тя не би могла да спре бежанския поток, но би възпряла бежанците да преминават спокойно граница ни. Друг е въпросът, че в момента оградата, която се строи, струва 7 пъти повече от тази, която беше построена при предишното правителство (на Орешарски). Тогава се вдигна много шум относно това кой е спечелил поръчката и колко струва. Сега такава информация липсва.

Какво смятате за т.нар. "граждански арести"?

Те са абсолютно незаконни. Чрез тях определени личности събират евтина популярност. Съгласно законите, гражданите нямат право да арестуват и възпират други хора, било то и бежанци. Същото безправие важи и за военнослужещите, които са изпратени да охраняват границата, съвместно с МВР. На първо място, те не са обучени как да извършват тази дейност, и на второ място, те нямат законови правомощия да упражняват контрол над бежанците, т.е. да възпират, задържат, арестуват, проследяват и т.н. Похвалата на Министър-председателя към извършителите на тези "граждански" арести със "свински опашки” е подстрекаване към беззаконие и признание, лично от него, за безпомощността на МВР.

Атентатите в Брюксел закономерност ли са предвид неизяснената самоличност при преминаване границите на бежанците?

Не бих казал, че са закономерност, но е много възможно при свободното безконтролно преминаване на бежанци през границата, между тях да има хора с нечисти подбуди и подготвени да извършват терористични актове. Именно затова на границата трябва да бъдат пропускани истинските бежанци, които бягат от война, а не икономическите мигранти или терористи, опитващи се да достигнат до Централна Европа.

Доколко според Вас националната сигурност на България е заплашена от радикален ислям?

Не бих казал, че сигурността е заплашена от радикалния ислям. Службите в България преекспонират опасността, визирайки ромите в Пазарджик, където жените носят бурките срещу заплащане. Може би тук е мястото да кажа, че ПП "Нова алтернатива" има ясна и точна политическа позиция по въпроса, а именно, че всеки има право да изповядва своята религия, но религиозното облекло да бъде носено само в дома и в молитвения дом. Нека това ограничение да важи за всички видове религии, т.е да бъдат забранени всички демонстрации на религиозни символи извън споменатите места. Колкото по-рано бъде прието това решение, толкова по-рано ще се избавим от страха за радикалния ислям и ще се обезсмисли носенето на бурките в района на Пазарджик и където и да е.

Трябва ли да имаме Национална доктрина?

Разбира се, категорично да! България трябва да има Национална доктрина. Това е залегнало в политическите документи на ПП "Нова алтернатива”. Българското общество трябва да знае как нашата държава ще се развива; какви са пътищата, по които ще вървят икономиката , сигурността, образованието ни; какви са дългосрочните цели на правителството, без значение от какъв цвят е; правилата и етапите, заложени в Националната доктрина да се спазват от всички правителства, независимо колко са на брой и какви идеи изповядват, защото България ни е най-мила.

Какъв мислите, че е националният идеал, който да консолидира българската нация?

 

Докато българската държава се управлява от политици с криминално минало, със завиден стаж в "мутренските” организации, докато същите тези хора стимулират повсеместна корупция в държавата, докато цяло едно поколение се възпитава, че трябва да прилича на "мутрите”, че трябва да се държи като тях, докато се отричат семейните ценности, а Министър-председателят се хвали, че няма приятели, то няма да може българите и гражданското ни общество да се обединят под един национален идеал. Може би националният идеал на всеки един от нас е да живее спокойно и сигурно в държава, в която гражданите вярват на правителството. Ние определено сме далеч от този момент.

Водещи

Най-четени