Отгатнете какво мисли Кунева за мандат на Реформаторския блок?! 05.12 | 12:17

В познатия си витиеват стил вицепремиерът в оставка казва, че Реформаторите хем не бива да отхвърлят жеста на президента, хем не бива да управляват

От Ростислава Иванова

Вицепремиерът в оставка и лидер на ДБГ в Реформаторския блок Меглена Кунева направо поредното абсолютно неясно и витиевато изказване относно възможността на РБ да приеме мандат от президента за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. От думите по темата трудно може да се разбере какво точно се върти в главата на съпредседателката на десния блок, която бе основна "патерица" на политиката на ГЕРБ в коалиционното правителство на Бойко Борисов.

Коментарът на Кунева бе по повод очаквания трети мандат за легитимно правителство в 43-тото Народно събрание от страна на президента към политическа сила – в случая Реформаторския блок, след като ГЕРБ върна мандата си на бърза и формална церемония в Президентството миналия петък, както лидерът му Борисов бе декларирал по-рано. Очаква се мандата за управление да върне и председателят на БСП Корнелия Нинова, като лидер на втората по големина политическа сила, както и тя многократно вече обещаваше.

Реформаторският блок пък се явява третата политическа сила, която има всички шансове да получи третия мандат за кабинет, след като стана ясно, че Патриотичният фронт изгуби всички шансове за подкрепа от страна на ГЕРБ заради предложението си за вдигане на минималната пенсия.

"Не ми се струва уместно, когато се дава един мандат, да обърнеш гръб. Все пак Реформаторският блок няма да се включи в изпълнителната власт", каза днес вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева при откриване на годишен форум за представяне на напредъка на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г.

Кунева призна, че в Реформаторския блок имат различни мнения, но "не става въпрос за участие на блока в друго правителство". "Няма да се включим в изпълнителната власт", зарече се тя. По думите й обаче, "ако не сега, то в някой следващ път България ще се научи да обмисля и да създава устойчивост".

"Когато президентът на страната каже, че има дори 1% шанс за съставяне на правителство, аз съм много склонна да се вслушам и да покажа уважение. Надявах се, че двете най-големи партии ще положат усилия и ако не става, поне ще кажат защо не става. Ако президентът връчи третия мандат на Реформаторския блок, в това ще има много символичен смисъл, защото коалицията не е достатъчно представителна група в този парламент. Броят на депутатите ни я прави третата сила в парламента. Президентът каза нещо, заради което си струва да се изтърпят много упреци - че Реформаторският блок е една отговорна, проевропейска коалиция, свързана с евроатлантическите ценности. Тъкмо заради това си струва ние да направим крачка, преди да ни е връчен мандатът, да проведем един културен разговор. Мандатът не се взима, той се дава. Не ми се струва уместно, когато се предлага един мандат, да обърнеш гръб на институция като президентската. Това е дълбоко некултурно политически и човешки", коментира Кунева.

Тя обясни, че "не става въпрос за участие на РБ в правителство, след подадената оставка никой от министрите не би могъл да влезе в ново правителство".  

Водещи

Най-четени