Петър Волгин: Фашизоидните „либерали“ 17.06 | 15:00

Коментар в предаването "Политически НЕкоректно"

От iNews

Нека най-напред си припомним кои са основните моменти в либералната философия, защото, оказва се, тъкмо хората, които се определят като либерали, нямат нищо общо с това определение. Не, това, че пиеш крафт-бира в някое префърцунено софийско заведение, не те прави либерал. Това, че ядеш сандвич за 15 лева на жълтите павета, също не те прави либерал. А това, че наводняваш Инстаграм със селфита от София Прайд отново няма нищо общо с либерализма. Тези, а и много други подобни занимания са характерни за снобите. Характерни са за всички онези, които бързат да се качат на всяко влакче, което ще ги отведе в центъра на последната модна тендецния – без значение дали в гастрономията, лайф-стайла или политиката. Но либерализмът е нещо съвършено друго. И, повярвайте ми, няма нищо общо със снобизма.

Да бъдеш либерал преди всичко означава да цениш свободата. Както своята, така и на всички останали. Основната цел на либерализма не е да забрани мненията, различни от официалните. Тъкмо обратното. Автентичните либерали се борят за това всеки да има правото на собствено мнение и да може да го изразява свободно. Ето това е истинският либерализъм. А тези, които ежеминутно се заявават като "либерали", на практика нямат нищо общо с каквито и да било либерални ценности. Но пък имат общо с една друга политическа идеология. С тази, която забранява. С тази, която не допуска друго мнение, освен своето.

Да, това е фашистката концепция за света. Според нея плурализъм не трябва да има, различни възгледи не трябва да има. А ако все пак някъде се появят, трябва моментално да бъдат изкоренявани. Ето защо, именно тези, които днес се наричат "либерали", които парадират с някакви евроатлантически ценности, всъщност са най-обикновени фашизоиди. Те са заразени с вируса на несвободата, и искат да заразят с него и всички останали. Свръхзадачата на фашизоидните "либерали" е да унищожат свободата. Навсякъде и във всичко. Те, разбира се, няма да приемат това определение и даже ще се обидят, че ги наричате така. Обаче един човек бива определян не според думите, а според делата си. А и нали сте чували прословутото съждение: "Ако нещо изглежда като патица, плува като патица и квака като патица, то е именно патица". Така че, ако някой се държи като фашист и говори като фашист, той е именно фашист. И последното, което може да бъде казано за подобен човек е, че той е либерал. Независимо от всичките му претенции и количеството безглутенови торти, които е погълнал.

С какво основно се занимават днешните фащизоиди? Любимата им дейност е забранителната. Движени са от манията да забраняват всичко, което не се вписва в елементарната им концепция за света. Фашизоидите са обслужващият персонал на официалната идеология и искат да я натрапят на цялото общество. Как става това? Най-напред с писане на доноси. Фашизоидите заливат институциите с доноси срещу всеки, който, според тях, не е достатъчно верен на официалната идеология. И понеже днес официалната идеология се нарича "евроатлантизъм" така, както преди няколко десетилетия се наричаше "комунизъм", фашизоидните "либерали" заклеймяват всеки, който в техните очи не е достатъчно правоверен евроатлантикОбект на тяхното доносничеството може да стане всеки – писател, политик, журналист, учител, лекар. Достатъчно е фашизоидите да решат, че този човек се отклонява от евроатлантическата догма, за да започнат с доносите.

Другата основна страст на тези хора, освен доносничество, е забраната. Те искат да забранят всичко, което не им харесва.Това може да бъде политическо предаване, може да бъде книга, може да бъде партия. Щом фашизоидите не харесват нещо, то трябва да изчезне. Преди една седмица на вратата на столично заведение се появи надписът "Не обслужваме симпатизанти на "Възраждане!!!" Това съобщение би трябвало да предизвика тревога най-малко поради две причини. Първо, заради аналогията с нацистка Германия, където на много заведения и магазини е стоял надписът "Тук не се обслужват евреи". Да, започнало се е с надписи срещу евреите, а всички знаем как е приключил този призив за "чистота".

И, второ, надписът на столичното заведение категорично нарушава настоящия български Закон за защита от дискриминацията, който категорично забранява всяко пряко или непряко дискриминиране, включително и по политически причини. Но вместо да се възмути от този откровено фашистки надпис, жълтопаветната "либерална" общност много си го хареса и дни наред изразяваше възхищението си от него. Както вече казахме, може постоянно да се брандираш като либерал, но ако действията ти са фашистки, ти не си никакъв либерал, ти изглеждаш като най-обикновен фашист. Така че добре дошли в прекрасния нов свят. Този на победилия фашизоиден "либерализъм". 

Източник: БНР

Водещи

Най-четени