Плевнелиев: Срещу мен воюваха руски тролове, политици от петата колона и ДС 21.01 | 09:57

Президентът го боли най-много от критиката, че разделял нацията, когато снел доверието си от кабинета „Орешарски“ заради назначението на Пеевски

От iNews.bg

"Срещу мен воюваха всякакви мрежи на агенти на Държавна сигурност, които ме мразеха заради това, че съм първият президент, който се противопостави и не назначих нито един агент на Държавна сигурност. Воюваха срещу мен всякакви руски тролове и политици от "петата колона" в България заради моите принципни позиции за Украйна. Воюваха Станишев, Местан и Орешарски тогава, когато аз снех доверието си и ги посочих точно в това студио след един акт на висше задкулисие в държавата (назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – бел.ред.)." Това заяви президентът Росен Плевнелиев в "Панорама" на БНТ на въпрос кой е воювал срещу него.

Той посочи, че по времето на Орешарски е бил обект на тежки данъчни проверки, които не са открили никакви нередности, а резултатът е, "че може да спи спокойно". "Видях много атаки срещу себе си, но търпението е добър съветник", посочи държавният глава.

На въпрос от коя критика срещу него го е заболяло най-много, той отговори: "От тази, че разделям нацията" и без да назове името на депутата от ДПС Делян Пеевски посочи, че тази критика е тръгнала "в този момент, в който свалих доверието си във връзка с едно задкулисно назначение". "Аз бях единственият политик, който зае позиция в този ден. Апелирах Народното събрание да преразгледа назначението. Часове след това започнаха – офшорки, пари, за да си купи къща в Гърция, любовници...", изброи Плевнелиев обвиненията, с които го залели противниците му в медиите. "Когато става въпрос за Русия, българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално. Моята позиция не беше срещу Русия, моята позиция беше "за". "За" мир", заяви президентът и продължи: "За да има мир, трябва да има правила, които важат за всички. Ако някой нарушава правилата, това не работи за мир. Ако най-силната нация в света, или една от най-силните и с най-силния ядрен арсенал, дестабилизира съседите си, окупира съседите си, това не работи за мир. Най-силните трябва да са пример за по-слабите."

Той посочи, че е бил разбран от много българи, макар и не от всички и призна, че с тази позиция му е бил по-лесно разбиран извън страната, отколкото във вътрешнополитически план. "Отстоявах ясна позиция в подкрепа на върховенството на закона", добави Плевнелиев.

В последното си интервю като държавен глава той заяви, че си тръгва с високо вдигната глава след труден, но успешен мандат, който е бил белязан от рекордно много кризи – външни и вътрешни. "Вярвам, държах държавното кормило, плувахме в океан от нестабилност добре, България днес стои добре", е мнението на Плевнелиев.

"Искрено желая на президента Радев и той да си тръгне от президентската институция след 5 години с чувство на удовлетвореност", каза още той. И отказа да коментира речта на Радев след полагането на клетвата му, като посочи, че я е чул внимателно и си е направил анализите.

 

"Чухме тежки думи за справедливост и съдебна реформа например, но само след седмица президентът Радев ще поеме цялата власт в България. Той ще назначи служебно правителство и по това кой ще назначи за служебен правосъден министър, ще стане ясно каква реформа ще се търси. По това кой ще назначи за служебен премиер ще стане ясно в коя посока той ще отваря врати", посочи Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че иска да види програма, плана за действие и принципите на служебното правителство на Радев. Според него през 2013 г. е бил в сходна на Радев ситуация, като увери, че винаги ще е на разположение на бъдещия президент за разговори.

Посланието на Плевнелиев Радев е "президентството не е власт, президентството е банас в държавата"

Попитан защо нито веднъж по време на мандата си не е имал посещение в Македония, Плевнелиев посочи манипулирането на историята и политиката спрямо България на съседната страна. Увери, че решението е внимателно обмислено и съгласувано с Министерството на външните работи.

"Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България, но не и Македонизмът. Македонизмът е една идеология, която е не само антибългарска, тя е антидемократична, манипулация на историята, създава напрежение между бъдещите поколения", каза държавният глава. "За да бъдат братя и да има мир, манипулираната история не работи, заметената история, в която България е удобният фашист, враг, не работи", заяви той. Добави, че е задал в прав текст въпроса на македонския президент, защо Пиринският край е на триумфалната арка в Скопие.

"Предишният президент много се гордееше със своите безкрайно много срещи в Македония. Но това, което аз заварих, беше безкрайно много провокации, безкрайно хулене... и, да, аз промених политиката на България към Македония. Казах, че тя няма да бъде романтична, а прагматична. Посочих проблема", заяви Плевнелиев. Той посочи, че е назовал проблема и пред чужди държавни лидери и макар в началото да е било трудно, ги е убедил в правотата си.

Водещи

Най-четени