Плевнелиев: Целта на Русия е да дестабилизира ЕС от Балканите 13.11 | 15:27

Москва финансира враждебни на ЕС ултранационалисти и леви екстремисти, включително в България

От iNews.bg

"Балканите са една стратегически важна част от руските интереси. България е важна за Европа, тъй като е непреодолим фактор в региона. И ако някой би искал да дестабилизира Европа, то ще го направи именно през Балканите". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за австрийското издание "Ди Пресе", предаде БГНЕС.

"За разлика от положението на силите по времето на Студената война, когато се е знаело, че съветските генерали няма да дадат началото на ядрен конфликт, сега не е така. Днес президентът Путин знае много добре какво ние няма да направим. Но ние не знаем абсолютно нищо за това, което той ще направи. Съществува една Европа преди и след анексирането на Крим. Никой не е предполагал, че граници в Европа все още могат да бъдат премествани със сила. Русия вече не се спира от правилата, които се отнасяха за Съветския съюз", предупреди Плевнелиев.

Според държавния глава тази нова фаза е също толкова опасна, колкото и Студената война.

"Напълно наясно съм, че Путин вижда Европейския съюз като противник и ще се опита да го отслаби. Начините на Русия за дестабилизиране включват различни методи - от пропаганда до финансиране на враждебни спрямо ЕС ултранационалисти и леви екстремисти. Това важи и за България. Много противници на ЕС получават финансова помощ от Русия", категоричен е той.

Президентът припомни, че България е страна, в която традиционно проруската политика има дългогодишни основи.

Държавният глава коментира и отношенията на Турция с ЕС, като подчерта важността на спазването на човешките права в страната. Според Плевнелиев обаче спирането на преговорите за членство на Турция в ЕС не е вариант.

"Трябва да гледаме на Турция като на партньор в миграционната криза. Затварянето на Европа като крепост от Средновековието не е решение... Турция е регионална сила, чието развитие трябва да бъде следено в дългосрочен план", отбеляза той.

В своето интервю Плевнелиев коментира и избирането на новия американски президент Доналд Тръмп като призна, че е бил изненадан от резултата на вота.

"Тръмп не само, че обяви намерението си да строи стена на границата с Мексико, но също така постави под въпрос и НАТО", каза Плевнелиев. Той все пак се надява новият американски лидер да преосмисли някои от своите обещания.

Водещи

Най-четени