Противоречиви сигнали от Европа за казуса с Гърция 29.06 | 14:19

На фона на множеството различни прогнози изпъква невъзможността на ЕС да артикулира единна позиция за разрешаване на кризата

От Галина Александрова

Напълно противоречиви са сигналите, които идват през последните часове от Брюксел и водещите държави в ЕС във връзка с кризата в Гърция. Според администрацията на Франция преговорите между кредиторите и Атина, а след това с ЕК ще бъдат подновени и е въпрос на часове това да се случи. Дори бе съобщено, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще направи днес ново предложение на гръцката правителство.

От Европейската комисия преди час обявиха, че няма да има ново предложение към Гърция. Комисията обаче подкрепи в официално становище въведеното от гръцките власти снощи затваряне на банките в страната.

Гърция ще излезе от еврозоната, ако отхвърли условията на кредиторите, заяви пък британският премиер Дейвид Камерън непосредствено след като гръцкият президент Прокопис Павлопулос подписа указ за произвеждане на 5 юли на референдум по предложенията на кредиторите и документът бе публикуван днес в Държавен вестник, като веднага влиза в сила.

Така става ясно, че Европа не само не е единна в реакцията си спрямо случващото се в Гърция, но няма и никаква идея какво следва и каква позиция ще заеме Еврокомисията след като станат ясни резултатите от референдума.

Ако гърците подкрепят Ципрас и кажат "Не", страната ще бъде ли изхвърлена от Еврозоната? Ще се наложи ли тя да излезе и от Европейския съюз, както заяви вчера Камерън, според което едното задължително е свързано с другото? Няма ли това да да се превърне в пример и за други държави, които биха поискали да се освободят от ограниченията в общността?

Анализаторите сочат подобна възможност за Испания, Португалия, Италия и дори Франция. И няма ли това да стане наистина началото на края на еврообщността такава, каквато я познаваме днес?

А как ще се действа, ако гърците предпочетат сигурността на общността принадлежност и гласуват за приемане на условията на кредиторите? На масата ли е още планът за реформи, който се опитват да наложат МВФ и Световната банка или тази оферта вече не важи, както каза вчера Кристин Лагард?

Между другото вече се появиха прогнози на политици, че в този случай на Евросъюза ще се наложи да смени програмата за спешната финансова подкрепа за Гърция с програма за хуванитарна помощ, тъй като драматичното понижаване на стандарта на гърците най-вероятно ще доведе до голямо социално напрежение в страната.

Какво коментираха в Европа до този момент?

Очакваната с нетърпение пресконференция на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер не внесе повече яснота по казуса "Гърция". "За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е било вариант", заяви Юнкер, но не обясни как конкретно си представя оставането на Гърция в еврозоната, ако референдумът не подкрепи приемането на условията, поставени от кредиторите.

Останалата част от изявлението по-скоро звучеше като вопъл на един тежко разочарован от упорството на правителството на СИРИЗА да остоява позицията си. "Колкото и да са оправдани националните интереси, не може да съществува Европа на единна политическа воля. Не може да се проявява национален егоизъм", каза председателят на ЕК.

"Особено натъжен съм от това, което видяхме в Европа в събота, вчера вечерта Европа претърпя друг сериозен удар. Добрата воля изчезна. Игричките надделяха над добрата воля. Аз се чувствам донякъде предаден, защото не бяха отчетени моите усилия и на много други, които полагахме. Никога не сме отправяли ултиматум, никога не сме изнудвали". Ние в петък искахме преговори, за да постигнем най-доброто съгласие, но те бяха прекъснати с искането за референдум, заяви председателят на ЕК по повод гръцкия въпрос.

 

Най-оптимистични остават прогнозите от Франция. Прекъснатите преговори между Гърция и нейните кредитори могат да бъдат възобновени във всеки момент, заяви днес министърът на финансите и публичните сметки на Франция Мишел Сапен, предаде ТАСС.

Преговорите бяха прекъснати по инициатива на гръцкото правителство, заяви Сапен пред радио "Франс Ентер". Те могат да бъдат възобновени всеки момент, каза той. Според него именно от изхода на дискусиите между Атина и международната тройка кредитори в лицето на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия ще зависи в крайна сметка бъдещето на Гърция в еврозоната.

Европейската комисия няма да отправи нови предложения към Гърция от името на международните кредитори на Атина (ЕК, Международния валутен фонд - МВФ и Европейската централна банка), заяви обаче говорителката на ЕК Мина Андреева, цитирана от ТАСС. Няма да бъдат представяни нови предложения, посочи тя.

По-рано пред френското радио Ер Те Ел комисарят по икономическите и валутни въпроси на Европейския съюз Пиер Московиси заяви, че ЕК ще излезе с нови предложения днес за Гърция. Все още остава място за преговори между Гърция и кредиторите й. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще излезе с нови предложения днес, съобщи Московиси. Пресслужбата на ЕК съобщи вчера, че Юнкер днес ще даде пресконференция за Гърция в Брюксел.

Британският премиер Дейвид Камерън остава най-остър в изказванията си по гръцката криза. Той предупреди днес, че Гърция ще бъде принудена да излезе от еврозоната, ако нейният народ на референдум отхвърли предложенията на международните кредитори, съобщи ТАСС. Камерън заяви това в изявление за радио Би Би Си. Ако те гласуват против, то ми е трудно да си представя, че това ще бъде съвместимо с тяхното бъдещо оставане в еврозоната, защото, както смятам аз, ще възникне сериозен проблем, заяви британският премиер. Ситуацията около Гърция се влоши рязко, след като на 26 юни страната прекрати преговорите с кредиторите за нови мерки за бюджетни икономии в замяна на размразяване на международна финансова помощ.

Във връзка най-актуалната към момента новина -  въведената от правителството на Ципрас банкова ваканция, Европейската комисия  отбелязва, че такава мярка в случая е оправдана, но следва да бъде отменена при първа възможност. ЕК е извършила незабавна оценка на мерките и преценява, че "на първо четене" те изглеждат необходими. Комисията изразява готовността си да окаже техническо съдействие на Атина. В съобщението на ЕК се отбелязва, че договорът за ЕС дава възможност на държавите от Общността да прекратяват временно свободното движение на капитали, когато надделява общественият интерес. Когато се пристъпва към подобни действия, те следва да бъдат съразмерни и недискриминационни, както и да бъдат приложени за възможно най-кратък срок.

На 27 юни Еврогрупата, обединяваща финансовите министри на страните от еврозоната, на извънредно заседание констатираха, че преговорите са прекратени, а програмата за подпомагане на Гърция приключва на 30 юни и Атина няма да получи отсрочка за погасяването на вноската си от 1,6 милиарда евро към МВФ, което трябва да стане също в края на месеца.

След затварянето на банките и спирането на транзакциите днес, над един милион пенсионери в Гърция, финансирани от четири държавни осигурителни фонда, няма да могат да получат пенсиите си. Средствата за тях все още не са осигурени, алармират гръцките медии, цитирани от БТА. Парите на 1,1 млн. пенсионери в южната съседка днес и утре трябва да бъдат преведени по сметките им, но те няма да могат да ги получат, тъй като банките са затворени. Правителствено постановление предвижда пенсиите да се изплащат от специални филиали на финансово-кредитните институции.

Най-четени