Проф. Витанов: За президента е изгодно да няма правителство, ключа го държи Борисов 28.06 | 12:00

Когато съм могъл и съм имал над 80 депутати, съм носел отговорност. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От iNews.bg

Само магьосник може да сформира правителство между партии, които искат да се бият.

Когато съм могъл и съм имал над 80 депутати, съм носел отговорност. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Г-н Борисов на косъм се размина от 80 депутати. "Величие" влезе в парламента и депутатите му намаляха с 12. Той трябва да вземе мандата. Ако не го вземе, вероятността да отидем на избори е голяма. За комфортно управление трябват 130 гласа. Ако отиде на избори, твърдото му ядро ще гласува пак за него. ПП-ДБ са надолу по пързалката", коментира математикът проф. Николай Витанов в предаването "България сутрин".

По думите му българският политически живот е показал, че отцепници винаги има, но шест човека могат да се намерят.

"Борисов, като управлява, не заварва държава, която е безпроблемна. Трябва да се затягат колани. Целият политически елит трябва да се бори да има правителство", призова проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Според Витанов третият мандат е проблем на българската политическа система, тъй като малките партии са се вторачили в него с цел да имат облаги.

"Едва ли ще стане. Големите ще предпочитат да отидат на избори. ПП-ДБ могат да слязат още надолу. При "Величие" нещата не тръгнаха добре от гледна точка на публичния образ. На тяхно място бих се опитал да направя правителство с първия мандат", каза математикът.

"За да направиш политическа партия, трябват две години. Една година, за да направиш структурите и една, за да тръгнат да функционират. За президента е изгодно да няма правителство", смята Витанов.

Той обясни, че шест гласа винаги могат да се намерят и ключът към изравняване на уравнението го държи Бойко Борисов. Въпросът е дали иска да направи правителство, или да отиде на избори.

Водещи

Най-четени