Проф. Иво Христов: Българската политическа система е фарс 10.10 | 17:00

Гласуването ще е актуална тема и следващата година по това време, прогнозира социологът

От iNews

Защо хората трябва да гласуват? Всяко действие трябва да има цел. Не може да участвате в действие, от което нямате полза. Българският среден избирател не вижда никаква полза.

Така коментира очакваната избирателна активност юристът и социолог проф. Иво Христов в интервю пред БНР.

"Колкото и да го агитиране, а тя агитацията е доста лицемерна, политическите централи са форми на съдружна дейност и нямат интерес от масов политически процес и масово гласуване. Хората няма да гласуват масово по простата причина, че тази политическа система не представлява техните интереси. Единственото, което може да ги мотивира е да бъде изметена тази политическа система. Но, тъй като не може да има такова послание, хората да излязат да гласуват", каза Иво Христов.

Неговото мнение е, че политическите програми на партиите "не се четат от тези, които твърдят, че са ги написали" и за авторите на копи-пейст програми от интернет каза:

"Ако ги питаш какво е ляво и дясно в България, те ще стоят като добичета пред 2 купи сезон."

Българското общество той го оприличи на руското – "общество каша" и допълни, че България няма фундаментални предпоставки за политика, за да представлява интересите на социални групи – поземлена класа, буржоазия, средна класа и т. нат.

"Българската политическа система е фарс. За да се харесат политиците, обясняват, че такава система е възможна, защото масата я прави възможна. Българската обществена маса с нейния мързел, страхливост, неграмотност, апатичност е с нежелание да поеме отговорност за живота си. Не, защото масата ще стане и ще направи революция, а защото ще се срути по нейната неуместност", обясни проф. Христов.

Той посочи, че в такъв тим "средиземноморско примитивни общества" идва диктатура.

Според него нищо няма значение, когато нямате политика, а я замествате с технология, но тя не може да замести липсата на политика.

"Има ли значения дали с хартия или машина ще изберете чума или холера. Гласуването ще е актуална тема и следващата година по това време", прогнозира социологът.

За липсата на лидерски дебати той смята, че причината е "има процес на сриване на човешкия  и политическия капитал":

"Вижте какъв аршин хора имаше преди 30 години, какви са сега - антропологични нищожества. Представете си това, нещо да дефилира по екраните ви всяка вечер. Ефектът ще е точно обратният и лидерите са го усетили."

Проф. Христов заяви, че "под тази политическа пяна се развиват драматични процеси, на които малко внимание се обръща. Някои политици ги използват за страх". И посочи, че това е демографската и структурата на България е като страна от третия свят - икономика и демографска характеристика, но без раждаемостта.

 

"Изпразването на територията в центъра на Балканите и колко време мислите, че геополитическата физика ще търпи това. Има геополитически фактори, които няма още много дълго да ни търпят. Наполеон е прав - големите батальони решават историческите въпроси. Българският народ преди 150 години е бил най-големият народ на Балканите, в момента сме се свили като шагренова кожа", аргументира се проф. Христов.

"Заслужаваш скотския живот, който водиш, защото ти не си способен на нищо друго", каза той за всички, които чакат да дойде месията, за да ни оправи.

 

Водещи

Най-четени