Проф. Константинов: В поправяните изборни протоколи няма фалшификация 11.12 | 19:30

„Информационно обслужване“ връщало по 40 пъти протоколи заради грешки

От iNews.bg

Поправяните протоколи говорят именно за това, че няма фалшификация на изборни резултати, смята експертът по изборен процес и шеф на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

В дискусията на IV-та Национална конференция по изборни системи, която се провежда с медийното партньорство на iNews, той призна, че е имало комисии, на които са били връщани протоколи по 40 пъти в деня на изборите от "Информационно обслужване". Причината е в грешки.

А причината за тези грешки е, че членовете на комисиите не са прочитали инструкциите. "Трябва да кажа, че инструкциите са 89 страници и никой нормален човек няма да седне да ги чете", призна той. Експертът препоръчва да се направт доста по-кратки инструкции.

"Имаше комисия от Столична община. Пристигнаха с напълно непопълнен протокол, с лични техни наблюдения. Не са започнали да попълват протокола, защото им се е видял твърде ужасен. Той такъв си и беше", добавя той.

Проф. Константинов не приема критиките за бавната обработка на изборните книжа, като подчерта, че вина за забавянето в "Арена Армеец" до голяма степен имат и членовете на комисиите. "Ако някои бяха малко по-грамотни – щяха да се приберат вкъщи навреме", коментира той.

Водещи

Най-четени