Първан Симеонов: В опита си да спечели малко време РБ ще изгуби бъдещето си 14.12 | 13:39

Десните са индивидуалисти, за тях е характерно да се карат, но те ще спечелят само, ако са обединени, иначе остават под бариерата, смята политологът от „Галъп“

От iNews.bg

"В опита си да спечелят няколко седмици или месеци Реформаторите може да загубят своето политическо бъдеще". Това заяви по БНР политологът от "Галъп" Първан Симеонов по повод приетия от Блока трети проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Радан Кънев хуква към предсрочните избори и точно когато трябва да се състезават с него, да се надбягват с него с двойно по-висока скорост, Реформаторите се суетят с някакъв мандат", коментира политологът.

"ДБГ остана безучастно и до известна степен пусна тези хора да се излагат. Това, което се случва, е отвъд политическата логика. Твърде вероятно е някой да мисли, че по този начин ще спечели известно политическо време. Може би ще спечели няколко седмици, за да може после същите тези министри да бъдат оставени като служебни", смята Симеонов.

Според него шансовете да се състави правителство не са големи, но в опита си да спечелят малко време те рискуват политическото си бъдеще. "От гледна точка на публичния им образ е най-лошото възможно, защото едва ли има по-лошо в политиката от това да те вземат на подбив", смята политологът.

Той припомни изказване на зам.-председателя на ДБГ Найден Зеленогорски, че Реформаторите няма да участват с лидерите си в евентуален кабинет. "По-разсъдливата част от Реформаторския блок свикна с мисълта, че се отива на предсрочни избори", посочи Симеонов, визирайки опитите за създаване на нови десни проекти. Според него единственият шанс на десните формации да влязат в следващ парламент е да се явят на избори обединени.

Той обаче смята новия политически проект на Радан Кънев за "леко преносен", тъй като лидерът на ДСБ "на няколко пъти замахва, след което се отказва". "Реформаторите трябва да запазят своята инерция и да използват липсата на ясен план у Кънев", препоръчва той и коментира и политическия проект на Христо Иванов.

Първан Симеонов е на мнение, че "се прави опит за ребрандиране вдясно, но със същите хора и е нещо, което не се случва за първи път".

"Това вече се е случвало, духът вече на няколко пъти се отделяше от тялото... Така че не е ясно Радан Кънев какво точно ще направи и дали има шансове, но е ясно, че е много голям шансът и той, и Реформаторският блок, вкупом да останат под чертата заради това отцепване", прогнозира представителят на "Галъп".

Той обясни, че при социологическите проучвания около президентския вот около 280 000 души са дали заявка, че биха гласували за Реформаторите на евентуални парламентарни избори. "Ако процесите на ерозия продължават там, има опасност те да се разпилеят и да си отиде и мъничкият бонус от единството. Може да стане така, че и Радан Кънев, и Реформаторите, заради всичките тези маневри - доста странни впрочем, да останат вкупом под бариерата", смята политологът.

"Единственият начин тези хора да имат думата в обществото, е да са заедно. Това, че те са мрежа, че те се карат, че те са индивидуалисти, че са творчески фигури – това винаги е било характерно за дясното. Десният човек е такъв. Това е нормално, това не е колективистично пространство. Тук номерът на политическата зрялост е елементарен – тези хора да намерят някакъв път един към друг, за да влязат в следващия парламент", подчерта Първан Симеонов. И в заключение предупреди, че СДС и другите малки десни формации почти нямат шансове извън Реформаторския блок.  

Водещи

Най-четени