Руските оръжия за Асад: Въздушен и политически лабиринт 11.09 | 15:15

И Русия, и Западът оценяват опасността от ИД, разликата е в отношението им към режима на Асад

От Галина Александрова


Коментар на Артьом Кречетников, ВВС Москва

Наред с безпрецедентната бежанска вълна в ЕС, сред най-актуалните проблеми през последните дни се нареди нарасналата руска активност в Сирия. На 8 септември България отказа въздушен коридор на руски транспортни самолети, прелитащи към Сирия, на 10 септември такова решение взе и Украйна.

В четвъртък външният министър на България Даниел Митов обясни: коридор ще бъде предоставен, ако руските самолети започнат да извършват междинни кацания в България за проверка: властите у нас искат да се убедят, че в района на конликта пристигат хуманитарни пратки, а не оръжие.

Същия ден стана известно, че Гърция е отхвърлила искане на САЩ да забрани прелитането на руските самолети към Сирия. Подобна разрешение, според агенция Интерфакс, дадоха на Москва и властите в Иран.

Защо въпросът за въздушните коридори  породи  толкова спорове и какво е тяхното значение?

 

Маршрутът не е определен

Ако се погледне картата, най-краткият въздушен път от Русия към Сирия минава над Черно море и Турция. Поради неприязънта на Анкара към режима на Башар Асад обаче този вариант не се разглежда. През 2012 г. се разрази скандал, след като стана ясно, че в самалоет, летящ от Москва до Дамаск и принуден да кацне в Турция, се е намирало руско електронно военно оборудване, предназначено за системата на ПВО.

Теоретично, при сегашните обстоятелства, руските военно-транспортни самолети могат да стигнат до Сирия по два маршрута.

Първият е заобиколен маршрут над неутралните води на Черно море, Румъния, Сърбия, Македония и Гърция. Букурещ, Белград и Скопие засега не са взимали отношение по темата, но не бива да се забравя, че Румъния е член на НАТО.

 

Другият маршрут е над Каспийския регион и Иран. Последният обаче не граничи непосредствено със Сирия и за да се стигне до нея е необходимо да се прекоси територията на Ирак.

Само че засега е неизвестно ще се съгласят ли иракските власти да предоставят въздушен коридор, при това този маршрут минава над територия, която не е контролирана от войските на сирийското правителство, а местата са над зоната на военни действия.

Така че няма яснота. Официални представители на Русия засега не са обяснили как смятат да решат проблема.

Освен това остава морски път, водещ до основното сирийско пристанище Латакия, който е под правителствен контрол.

Статутът на Босфора и Дарданелите от 1936 г. се определя от Конвенцията от Мантрьо, съгласно която кораби от ВМФ от всякакъв клас на страните с излаз на Черно море в мирно време безпрепятствено минават през проливите при условие да бъдат уведомени предварително турските власти. Турция има право да закрие проливите само в случай на война или пряка военна заплаха към нея самата.

Пожарни мерки

Според анализатори проблемът не се е появил случайно точно сега.

"Има влияние увличаването на доставки, свързани със ситуацията, която има в Сирия", заяви пред руската редакция на Би Би Си директорът на аналитичния център на близкоизточните конфликти на Института САЩ и Канада на руската академия на науките Александър Шумилин. "Вече го няма правителството на "Сирия", Башар Асад и неговата армия понасят загуби, противниците им контролират около 80% от държавата", обяснява той.

"Става дума не за контранастъпление, а за оцеляване на режима и следователно запазване в някаква степен ролята на Русия в най-развитата западна част на Сирия: Дамаск, морското крайбрежие, пристанищата Латакия и Тартус", смята аналитикът.

Шумилин не изключва възможността изтичането на информация да е било планирано. "Спешната помощ за Дамаск вероятно не е толкова решаваща във военно отношение, се оказва демонстративно, за да се превърне в политически фактор", заявява той.

Както е известно, шумът се вдигна, след като в края на август пресслужбата на сирийската армия разпространи видеокадри от град Латакия, където правителствени войски водят боеве против ислямските бунтовници, на които експертите видяха най-новите руски бронетранспортьори БТР-82а.

Тайното стана явно

За разлика от доста по-старите БТР-80, такава техника Русия не е доставяла официално на Сирия.

Появата на БТР-82а в Дамаск бе свързана от наблюдателите с пътуването на десантния кораб на руския Черноморски флот "Николай Фильченков", който на 20 август мина през Босфора и, предполага се, може да е доставил на Сирия партида военна техника.

 

Тъй като сирийските военни не са запознати с БТР-82а, се появиха подозрения, че Москва тайно изпраща в района на конфликта не само оръжие, но и личен състав.

На 4 септември в. "Ню Йорк таймс" написа, по информация на неназовани сътрудници в американската администрация, че Русия е изпратила към Сирия голяма група военни, а също и диспечерски център за ВВС, който бил базиран на военно летище.

На 5 септември държавният секретар Джон Кери позвъня по телефона на руския си колега Сергей Лавров и изрази загриженост от действията на Москва, които, по мнението на Кери, могат да доведат до ескалация на конфликта и увеличаване на жертвите.

Руското МвнР съобщи само провеждането на разговора, а съдържанието беше коментирано след два дни. "Лавров потвърди, че подобна помощ винаги се е оказвала и се оказва и че руската страна никога не е крила, че доставя военна техника на официалните сирийски власти за борба срещу тероризма, каза директорът на управлението за печата и информацията на министерството Мария Захарова.

На 4 септември, още преди да позвъни Кери, Владимир Путин, в отговор на въпрос по време на пресконконференция във Владивосток, каза, че "Русия и така осигурява на Сирия достатъчно сериозна подкрепа и с техника, и с подготовката на военнослужещи, и с доставки на въобръжение", но да се говори за нейно пряко участие в борбата на Ислямска държава е преждевременно.
Наистина няма доказателства за непосредствено участие както на руски, така и на западни военни в бойните действия. Но Москва ясно и недвусмислено призна намерението си за увеличаване на доставките на оръжие за Сирия.

В четвъртък в. "Комерсант" научи подробности от споразумението за военно-техническа помощ на правителството на Башар Асад. Както съобщили на медията информирани руски източници, "в дадения момент се извършва или е близо до финализиране доставката в Сирия на партида стрелково оръжие, гранатомети, бронетранспортьори БТР-82а, военни камиони "Урал" и друго въоръжение, необходими за водене на локални бойни действия и прехвърляне на личния състав на сирийската армия".

Разкриват се възможности

Събитията около Сирия и доставката там на руско оръжие се разгръщат на фона на променящата се обстановка в Близкия изток, което, по мнението на Александър Шумилин, дава на Русия шанс да се завърне като важоен играч в региона.

"Новата ситуация разкрива възможности. Макар и да не харесват особено Русия ръководителите на Саудитска Арабия вървят в тази посока. Редица страни, макар и партньори на САЩ, се опитват да установят някакви отношения и с Русия, да привлекат нейната подкрепа в противопоставянето между сунитския и и шиитския блок. Естествено, това е чист прагматизъм, трябва да бъдат забравени любовта и "антиимпериалистическата солидарност", всичко внимателно да се пресметне", - казва Шумилин.

Сирийският режим, при цялата му сегашна слабост, е особено важен за Москва. Ако  Кайро, Рияд и Техеран водят всеки своята игра, и техните отношения с Русия напомнят поведението на плувец, внимателно проверяващ с крак температурата на водата, то Башар Асад е готов безогледно да сътрудничи. Той няма друг избор.

Към Ислямска държава Западът и Русия имат еднакво отношение. Само че Америка и Европа вярват, че и Асад трябва да си отиде, тъй като той не е жертва, а е причина за войната.

"Недопустимо е да се оказва каквато и да е подкрепа на режима на Асад. Вместо да помогне на сирийския народ да се обедини против екстремизма и Ислямска държава, Русия продължава да подкрепя режим, който със злодеянията си подхранва разрастването на екстремизма", заяви преди няколко дни прессекретарят на американското посолство в Москва Уилям Стивънс.

Москва отговаря, че светските демократи в Сирия трябва да се търсят с фенер на дневна светлина и призовава в  борбата с радикалните ислямисти да се опират на официален Дамаск.

"Сирийските правителствени войски са най-действената сила, противопоставяща се на ИД и другите терористи", заяви на 7 септември Мария Захарова.

"В Русия, господа, има само две сили – болшевиките и ние (белите)", каза през 1918 г. героят на Михаил Булгаков. Точно така и в Сирия, според мнението на Кремъл и Смоленския площад, има две реални сили: Ислямска държава и Асад. А диктаторските методи на последния не предизвикват морални угризения в руския елит.

Водещи

Най-четени