Руснаците ги няма, руснаците идват 18.04 | 09:00

С неразчетените си действия към България руските чиновници наказват най-силно частта от населението у нас, която най-много им симпатизира - тези които правят бизнес с Русия, коментира Илиян Василев за inews.bg

От Галина Александрова

В началото на месеца ни засипаха с предупреждения, че сме изправени пред провала на туристическия сезон, защото -(ужас!), руснаците не идват. Обидили сме стратегически Ръководството им и сега те ни отмъщават. 

Политиците се напреварваха да критикуват правителството, че нищоправи и заради позицията си да се придържа към евроатлантизма губим милиарди в кеш и в перспектива.

Всъщност данните за очаквания спад на руските и украинските туристи са разнопосочни. Бизнесът говори за спад от 30 до 80%. Министерството на туризма очакваше спад от около 30%, но тези дни обявиха, че може да бъде и много по-малък.

Вчера /петък/ всекидневник, който тръбеше за провала на сезона, излезна с напълно противоположното заглавие: "Руснаците идват" - сезонът е спасен!!! 

А работата е много просто – в проблема с руските туристи не става въпрос за политика, нито дори за геополитика. Той може да се разбере с обективни анализи и спокоен, равновесен поглед. Когато се говори за туризъм и пари, трябва да се борави с факти, а не с пропаганда.

Достатъчно е да гледаме курса на рублата - ако се задържи на сегашните нива - ще има руснаци, ако тръгне пак нагоре и доларът стигне и надвиши 70 рубли - защото в летния сезон търсенето на чуждестранна валута в Русия се заслива - ще има спад на руските туристи. 

Колкото и голям да им е патриотизмът и желанието да защитят Путин от "клеветите" на Запада, като ни нанесат контрасанкции с неидването си, животът се движи от правила и логика, които никой декрет не може да отмени. Каквито и забрани и ограничения да налагат руските власти на държавните служители да пътуват навън, за да не изнасят валута, семействата и особено децата си искат своето. Крим не е никаква алтернатива. Плажовете са хубави, но инфраструктурата и най-вече обслужването са в съветско време.

Същото е и с пазара на недвижимостите - само 70 души от Думата и Съвета на федерациите са "признали" че са купили недвижимости зад граница. В техния списък България се конкурира с Испания. И познайте колко от тях са продали имотите си за да изпълнят патриотичната заръка и колко са ги прехвърлили на роднини!? 

И тук пак се опитаха да ни стресират с пъклени последствия за нас - 1500 имота били обявени за продажба от руснаци. И тази откровена глупост се повтаря от сериозни хора.

Достатъчно е да се погледне каква част от общите търгувани сделки са тези имоти, за да се установи, че няма нищо страшно ако 2 до 4 процента от имотите, купени от руснаци, се предлагат за продан.

Нулева интрига - дори мисля, че процентът е много нисък. Дори да има увеличение, при този спад на рублата е нормално руските граждани да излизат от инвестиция зад граница, за да закърпят положението със семейните финанси.

На вчерашната си пресконференция, президентът Путин представи една паралелна реалност на тази, която наблюдаваме. Един от малкото пунктове, при които той прояви себе си, бе потвърждението, че Русия възнамерява и занапред да се намесва силово навсякъде, където  прецени, че са нарушени правата на русккоезичното население /подобна терминология в международните отношения е прецедент/. 

Сигурен съм, че руските граждани у нас си дават сметка каква мечешка услуга им правят от Кремъл с подобна "загриженост". 

Крайно време е по отношение на дезинформационната война на Кремъл да прилагаме тактиката на шопа спрямо работата - да отлагаме, докато отмине желанието да реагираме. 

Добрата новина е, че инфокампанията срещу България олеква все повече, особено на фона на самоопроверженията за неминуем провал на сезона като контрасанкция срещу нас.


Най-накрая в Москва се усетиха, че с неразчетените си действия спрямо България руските чиновници наказват най-силно частта от българското население, която най-много им симпатизира - тези които правят бизнес с Русия. 

 

 

Водещи

Най-четени