Саудитите убиват с касетъчни бомби в Йемен, ООН стои и гледа 09.01 | 11:38

Бан ки-Мун бил разтревожен! Ами ако боеприпасите се окажат американски?

От iNews.bg

Генералният секретар на ООН предупреди, че използването на касетъчни бомби от арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, която се ползва с подкрепата на САЩ в Йемен, може да се окаже военно престъпление.

Бан ки-Мун е получил "тревожни съобщения за използването на боеприпасите" в няколко атаки на 6 януари, когато самолетите на коалицията обстреляха жилищен квартал в Сана.

Министърът за човешките права на Йемен вече обяви, че е възмутен от атаките и че планира да прогони всички представители на ООН от страната. За властите е ясно, че мисията на ООН там действа в подкрепа на бунтовниците, респективно Саудитска Арабия, макар от организацията да отричат.

Във всички случаи действията на арабската коалиция, която гръмко се подкрепя от Запада, този път не са удобни за Вашингтон, тъй като е ясно, че американците им оказват логистична и друга подкрепа. Предстои да се изясни дали касетъчните бомби, използвани в Сана, са американско производство.

В ООН знаят, че принципно тези, които продават оръжие, следва да носят и някаква отговорност за използването им. Ясно е, че САЩ доставиха касетъчни боеприпаси на Саудитска Арабия между 1970 и 1995 година.

The Foreign Policy изтъква, че администрацията на Обама е издала разпореждане на коалицията да "насочва по-точно" ударите си, за да няма цивилни жертви. До момента обаче те са атакували доста цивилни цели. Сред тях са център за незрящи, ритуален дом, търговска камара и др.

Близо 3000 души са загинали в Йемен от началото на конфликта. Саудитска Арабия и нейните сунитски съюзници нахлуха в страната, за да върнат на власт детронирания лидер Абед Рабо Мансур Хади, свален от власт от шиитската опозиция и арестуван.

Но той успя да избяга в Саудитска Арабия, която скоро започна въздушна кампания и то не без подкрепата на САЩ. Прекалените атаки убиха много цивилни. Саудитска Арабия умишлено отряза доставките на жизнено важни храни и лекарства.

Статистиката за бедността е страшна. От 21 милиона души население, 80% живеят от хуманитарна помощ.

Водещи

Най-четени