Скандално! Миков към Нинова: Който прави сделки, да си носи последиците 10.05 | 10:29

На две нива в елита на БСП тече чистка на неудобни, заяви бившият лидер

От iNews.bg

"На две нива в ръководството на БСП тече чистка на неудобни хора, а партията върви към грешки с тежки последици". Това заяви по бТВ бившият председател на левицата Михаил Миков. Макар да не нападна пряко победилата го лидерка на БСП Корнелия Нинова, от думите му стана ясно, че той възнамерява да играе важна роля във вътрешната "червена” опозиция.

По отношение на "ЦУМ-гейт” и срещите при пловдивския бизнесмен Георги Гергов с участието на призналите си до момента Сотир Цацаров, Сашо Дончев, Мая Манолова, Слави Трифонов и Корнелия Нинова, бившият шеф на столетницата коментира: "Използването на тази квартира за такъв тип срещи очевидно води до внушения за задкулисност”.

Нинова използва "ЦУМ"-гейт, за да се отърве от Гергов

"Този случай беше използван (от Нинова – б.р.) да разчисти Георги Гергов, за да разкъса връзката, която има с него, защото той я избра за лидер на партията”, твърди Миков. И повтори думите си след гласуването на конгреса, "че няма да участва в задкулисни игри за председателското място".

"Който е правил такива сделки, да си носи последиците. Тук става въпрос за пазарлъци, които аз смятам, че не трябва да се случват. (…) Когато постигаш някакви сделки за определена подкрепа, ти оставаш в определени зависимости. Не знам как се късат, това не е гущер да си къса опашката”, подчерта той.

Според него въпросът е накъде върви БСП, "доколко колективното ръководство е ангажирано в политиката на партията и доколко върви към един едноличен модел, което няма да е добре за нейните перспективи”. Миков обясни, че има "прочистване на неудобни”, както с въвеждането на максимален брой депутатски мандати, така и с изваждането на народните представители от Изпълнителното бюро.

Някои са по-равни в БСП

"Някои са по-равни в БСП. Председателят на партията може да е и в партийното, и в парламентарното ръководство. Мандатите на Стефан Данаилов от преди 10 ноември не се включват”, посочи Миков. И допълни, че в момента Румен Овчаров участва активно в работата на БСП.

Като пример за несъгласувано действие той даде информациите, че Корнелия Нинова подкрепя идеята на ГЕРБ за нова Конституция. По думите му въпросът не е обсъждан на никакво ниво в БСП.

Нинова подкрепя ГЕРБ за промени в Конституцията

"Не е необходима нова Конституция, такова тласкане на страната е погрешно и вредно и ще бъдат загубени доста постижения на социалната държава”, предупреди експредседателят на социалистите.

Той се обяви за отваряне на "икономическите досиета”, защото "има доста факти, които трябва да придобият… освен публичност, да преминат през оценката на институциите”.

"Ще се опитам в Националния съвет да предотвратя някои грешки, някои тежки политически грешки, които могат в перспектива да нанесат поражения на БСП”, каза още Миков.

Водещи

Най-четени