Странна предизборна ситуация! Българите не одобряват възможните кандидати, партиите пък не номинират 29.07 | 15:47

На изборите наесен за държавен глава ще гласуват под 50% от избирателите, сочи проучване на „Сова Харис“

От Ростислава Иванова

Президентските избори на 8 ноември ще преминат при слаба избирателна активност – под 50%, и под знака на неодобрението на българите по отношение на кандидатите за държавен глава, предложени от политическите партии. Запазва се тенденцита в последното десетилетие най-предпочитан от политиците да е Бойко Борисов, включително и ако се кандидатира за президент. Премиерът и лидер на ГЕРБ води в класацията по рейтинг с 32,2% на електората. Дамите в политиката, спрягани също за поста на "Донуков" 2, пък изненадващо нямат одобрението на преобладаващата част от избирателите в качеството им на бъдещ държавен глава.

Това са изводите от представително национално проучване на "Сова Харис” за нагласите на избирателите три месеца преди провеждането на президентските избори в България. Допитването е проведено сред 1000 души в периода 21-25 юли 2016 г.

"Под 50% от българите най-вероятно ще гласуват на предстоящите президентски избори, които ще се проведат на 6 ноември. Премиерът Бойко Борисов води класацията с 32,3%, ако се яви на изборите като кандидат-президент", обяви Васил Тончев от "Сова Харис, цитиран от БГНЕС.

Изненадващо нисък рейтинг на дамите в политиката 

Сочените за политици с висок рейтинт дами, чиито мена също се спрягат за кандидат-президент: Мая Манолова, Цецка Цачева, Корнелия Нинова или Йорданка Фандъкова, срещат над 60% неодобрение от гражданите, показват данните на социологическата агенция.

Изследователят на обществено мнение отбелязва, че до изборите за държавен глава на Република България остават само около 3 месеца, а "ситуацията е, меко казано, странна".

1756060

"Водещите политически партии още не са обявили своите кандидати, което вероятно обуславя дефицита на социологически данни в публичното пространство. Оказа се, че избирателите нямат намерение масово да се втурнат към урните наесен. По-малко от половината са абсолютно сигурни, че ще гласуват. Като се има предвид и че в избирателните списъци фигурират доста имена на хора, които не пребивават в страната, се очертава развръзката на изборите да се получи на балотаж", описва предизборните нагласи Тончев.

Интригата ще се сведе до Борисов и Нинова

На разгорелия се в публичното пространство спор - какво би станало, ако лидерите на основните партии се явят като кандидат-президенти, резултатът е, че интригата вероятно ще се сведе до двубой между Бойко Борисов и Корнелия Нинова, каза социологът. Според изследването превъзходството на лидера на управляващата партия – Борисов, е очевидно, но все пак не би било достатъчно, за да приключи изборите още на първи тур. Това пък предполагало усложняване на ситуацията и ново прегрупиране на силите за евентуалния втори тур на надпреварата.

"В медиите се спрягат доста имена на кандидати за президентския пост. Тествахме най-често налаганите. Намирам за нормално на предните места да излизат лица от двете най-масови партии, диференцирани и чрез мажоритарния признак. За ГЕРБ това са премиерът и столичният кмет, а за БСП напред изпъкват две дами – Мая Манолова и Корнелия Нинова, отбелязва Тончен.

Слави Трифонов има шанс за президент

Близък резултат до този на кандидатите на ГЕРБ и БСП би могла да постигне както евентуална обединена кандидатура на трите патриотични партии - и тази на Слави Трифонов, посочват предварителните нагласи на избирателите.

Утвърдени формации като ДПС, Реформаторския блок и АБВ могат да окажат съществено влияние на резултатите от изборите, но не като издигнат свой кандидат, а като подкрепят номинациите на някоя от водещите партии. Това разпределение на силите личи и от нагласите за подкрепа на основните политически субекти при едни евентуални извънредни парламентарни избори, казва представителят на "Сова Харис".

Водещи

Най-четени