Хашим Тачи ще използва съда, за да изчисти собственото си име и това на АОК 09.03 | 12:10

Сърбите са скептични, че ще има възмездие за зверствата на косовските албанци преди и след войната

От iNews.bg

Новоизбраният президент на Косово Хашим Тачи обеща "пълна подкрепа" за новия съд, който ще разследва военните престъпления на водената някога от него партизанска групировка АОК.

Тачи казва, че ще подкрепи съда, макар че има много голяма вероятност той самият да бъде подведен под отговорност.

Президентът, избран през февруари на фона на скандалите с опозицията, които включваха атаки със сълзотворен газ, лютиви спрейове и замеряне с бутилки, ще встъпи в длъжност през следващия месец.

1579288С тази новина обаче се появиха и слуховете дали управлението му няма да бъде бламирано, ако бъде привикан от Международния трибунал в Хага.

Причината е доклад на Съвета на Европа от 2011 година, когато Тачи беше премиер. В доклада се твърди, че той е бил водач на мафиотска мрежа, на която се приписват убийства, незаконни арести, трафик на органи. Последното сериозно престъпление, за което международната общност не бива да си "затваря очите" е извършвано както преди, така и след войната.

Не е тайна, че кодовото име, което Тачи е носил по времето на войната, е било "Змията". Но той отрича обвиненията, отправени му от Съвета на Европа, отрича и нарушение на международното право.

"Зная, че борбата за Косово, борбата на АОК (бел.ред. Армия за освобождение на Косово) беше чиста, беше единствена. Никой не може да пренаписва историята", казва 47-годишният политик, като обещава да сътрудничи на съда, който ще получава финансиране от Европейския съюз.

"Получили сме всички изисквания и тъй като нямаме какво да крием, ние напълно подкрепяме всички усилия за постигането на справедливост", добави той.

Косово бе създадено само и единствено поради капитулацията на Сърбия, наложена от Запада и НАТО след 11-седмични бомбардировки.

1230598Продължителният конфликт причини хиляди жертви и много икономически щети и на двете страни между 1989-1999 година.

Впоследствие Косово попадна под протектората на ООН и през 2008 година, когато Тачи бе на власт, обяви независимостта си.

Седемнайсет години след войната бе създаден специален съд, който да гарантира независим и справедлив процес. Съдът бе преместен в Хага, за да могат да бъдат добре защитени свидетелите.

Съставен от международни съдии, съдът трябва да потърси отговорност от АОК за военните престъпления, извършени срещу опоненти и малцинства. Ще се търси отговорност всъщност само за онези военни престъпления, извършени в периода 1999-2000 година. АОК, според прокурора, са извършвали престъпления срещу сърби, роми и дори срещу албански опоненти.

Но как ще се гарантира справедлив процес при условие, че главният обвиняем е президент на страната, е друг въпрос. До голяма степен изходът на онова, което трябваше да бъде търсене на отговорност от Хашим Тачи, ще зависи от това кой и доколко е готов да свидетелства срещу него.

Възниква също въпросът дали оправдателна присъда за Тачи няма да бъде и оправдание за военните престъпления на цяла една групировка, действа на ръба и извън закона. При всички положения е ясно, че Хашим Тачи ще се опита да направи точно това – да изчисти името си, а това автоматично ще доведе изчистването на името на АОК.

В Белград едва ли ще наблюдават с наивни очаквания процеса. Сърбите са скептични за това доколко институцията ще успее да постигне това, за което е създадена. AFP писа, че някои от свидетелите са загинали, а други ще получат заплахи. И преди, когато са правени опити, АОК да бъде осъдена или най-малко проучена, са изчезвали хора или са загивали при съмнителни обстоятелства.

1453224В този смисъл изниква и още един въпрос. Ако целта на ЕС е да изправи виновните пред Темида, защо не бяха предприети стъпки това да се случи още през 2008 година от мисията ЕУЛЕКС в Косово, за която никой в Брюксел не смее да признае, че се е провали.

Този процес едва ли ще постигне какъвто и да било важен резултат. Той е по-скоро политически ход на Европейския съюз да спаси репутацията си.

За всички е ясно обаче, че президентът, като обединител на нацията, ще бъде следен от всички косовски албанци. Обвиненията срещу него крият риск за цяло Косово. Бремето на тези обвинения ще падне върху всички граждани.

Водещи

Най-четени