Хенри Кисинджър: Американските политици не се поучиха от историята 20.08 | 13:49

„Не водете войни, чийто край не можете да предвидите“.

От iNews.bg

САЩ отказват да се поучат от опита. Те не бива да се включват в международни конфликти, ако още от самото начало, не могат да предвидят края им, и ако не са способни да поддържат усилията за постигането на този край.

В интервю за списанието за международна политика The National Interest бившият държавен секретар на САЩ и един от най-успешните дипломати Хенри Кисинджър изрази такова мнение за американската външна политика.

По думите на Кисинджър сегашната американска политика се води от хора, които не са научили в училище, че историята е последователност от събития.

"Проблемът с войните на Америка след края на Втората световна война е свързан с невъзможността стратегията да се свърже с възможностите ѝ", смята дипломатът.

"Петте войни, които сме водили, след Втората световна война, бяха започнати с голям ентусиазъм. Но ястребите не успяха да стигнат до края. Накрая те бяха малцинство", отбеляза Кисинджър.

Той коментира и ситуацията в Украйна.

"Това, което се случва в Украйна не може да се представи с прости формули, като се заимстват принципите, които работят в Западна Европа, не толкова близо до Сталинград и Москва. В този смисъл трябва да се анализира какви са причините за възникването на украинската криза.

Според него е немислимо да се смята, че самият Путин е вложил 60 млрд. евро в изграждането на зимното олимпийско градче Сочи, за да започне седмица след това военна криза.

Той призова Западът трябва да помисли за невоенно групиране около Русия, и за преразглеждането на въпросите за сътрудничество.

Водещи

Най-четени