Горят сухи треви и храсти край Вършец 20.07 | 15:59

Само през втората седмица на юли в област Монтана са станали 33 горски пожара

От Деляна Петкова

Пожар гори в Стара планина край Вършец, става ясно от бюлетина на Областната дирекция на МВР в Монтана. Огънят е засегнал сухи треви и храсти и засега не застрашава гора.

Според информация на БТА пожарът са подпалили берачи на боровинки в планината. В гасенето на огъня са ангажирани осем автомобила, от които три са високопроходим. Районът е планински и трудно достъпен.

Само през втората седмица на юли на територията на област Монтана са регистрирани 33 горски пожара, коментират от МВР. Заради големия брой инциденти са публикувани и няколко препоръки.

Една от тях е огън да се пали само при добро обезопасяване на огнището, дори и когато правим това в собствения си двор, а не на открито в гората или планината. Никога не оставяйте без надзор разпаления огън.

Повишена пожарна опасност крие хвърлянето на недобре угасени фасове при преминаване покрай сухи треви. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и храсти, предупреждават още от МВР.

Водещи

Най-четени