Разядка с патладжан: Апетитно кьопоолу и лютика със сирене 08.07 | 14:40

Вижте рецептите на Иван Звездев

От iNews

От богатите рецепти на Иван Звездев избрахме няколко разядки, в които има и патладжани. Стават и за самостоятелно хапване, с ракийка или не, но с кеф и да си оближеш пръстите. Още на zvezdev.com.

Кьопоолу

Необходими продукти:

  • 1 голям патладжан - 300 г
  • 2-3 чушки - 200 г
  • 1 домат
  • 2 с.л. олио
  • 3-4 скилидки чесън
  • 4 стрък ситно нарязан магданоз
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Почистете патладжаните и ги надупчете на няколко места с нож. Полейте с малко олио и сложете в тава, покрийте ги с фолио и изпечете за 30-40 минути на 200 градуса в предварително затоплена фурна. Изпечете чушките и ги обелете. Чесънът се стрива с малко сол и олио в голяма дървена купа, за да стане на кашичка. От изпечения патладжан се отделя сърцевината и се маха обелката. Смачква се добре заедно със чесъна в същата купа. Добавят се печените чушки и се стриват. Доматът се нарязва на ситно и слага при стритите зеленчуци. Добавя се чесън и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Посолява се, полива се с оцет и олио и разбърква добре. Готовото кьопоолу е добре да отлежи поне 30 минути в хладилник, за да се смесят добре вкусовете.

Лютика със сирене

Необходими продукти:

  • 200 г овче или краве сирене
  • 1 печен патладжан
  • 3-4 печени домата
  • 3-4 печени чушки
  • 1 глава кромид лук
  • 1 връзка магданоз
  • сол на вкус
  • струйка олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме кромид лук на ситно и го прехвърляме в глинена купа. Посоляваме, добавяме наситнен магданоз, стриваме добре. Добавяме на части печени зеленчуци, като продължаваме да стриваме. Добавяме сирене, намачкваме и него. В самия край поливаме със струйка олио и поднасяме.

Водещи