Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните 26.07 | 12:45

Това каза в парламента доктор Александър Симидчиев, депутат от ПП-ДБ и специалист по белодробни болести, във връзка с взрива край Елин Пелин.

От iNews.bg

"Тези, които са изложени на газ, която се отделя при горене на подобен тип вещества, започват да имат по-често кашлица, да отделят храчки. Да имат свиркания в гърдите, особено хора, ако имат астма. Тези хора, ако имат оплаквания, обикновено имат медикаменти, с които тези оплаквания се преодоляват, ако в рамките на едно- две приложения тези оплаквания не се преодолеят, е редно да потърсят помощ при специалист".

Това каза в парламента доктор Александър Симидчиев, депутат от ПП-ДБ и специалист по белодробни болести, във връзка с взрива край Елин Пелин.

Той поясни за тежко болните от хронични заболявания, че рискът е увеличен, а за по-здравите съществен риск няма.

Количеството фини прахови частици е завишено в района на Елин Пелин, каза още той.

"Когато източникът на дим е от пиратки, в него се съдържат и други вещества, които се отделят и хората ги инхалират, по думите на народния представител.

Поне 1-2 километра е периметърът, в който се срещат фини прахови частици, според Александър Симидчиев. Това не е проблем за всички, отново успокои Симидчиев. Евакуацията има смисъл, където има заплаха за живота на хората, заяви той в отговор на въпрос нужна ли е била такава.

МВР е направило всичко, за да отчете този риск, според народния представител.

Водещи

Най-четени