Дават 15 млн. лв. допълнително на висшите училища 20.06 | 20:05

Правителството прие критериите и реда за предоставяне на частта от държавната субсидия за издръжка на обучението

От Кремена Бедерева

Правителството прие критериите и реда за предоставяне на частта от държавната субсидия за издръжка на обучението, която се определя въз основа на комплексната оценка на висшите училища за качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда.

Необходимите средства за 2012 г. в размер на 14 990 000 лв. за увеличаване на субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексна оценка за качество, се осигуряват за сметка на предвидените разходи по бюджета на МОМН за 2012 г., съобщават от правителствената информационна служба.

Комплексната оценка се формира на базата на индикатори със съответна тежест, включени в три основни групи – учебен процес, научни изследвания, реализация и връзка с пазара на труда, и стойностите на индикаторите, определени в Рейтинговата система на висшите училища в България, администрирана от Министерството на образованието, младежта и науката.

Професионалните направления са разделени на две групи:

- "Педагогически науки”, "Природни науки, математика и информатика”, "Технически науки”, "Аграрни науки и ветеринарна медицина” и "Изкуства"

- "Хуманитарни науки”, "Социални, стопански и правни науки”, "Здравеопазване и спорт” и "Сигурност и отбрана”.

Субсидията за професионалното направление, по което висшето училище е класирано на първо място, се умножава по коефициент за съответното професионално направление.

По този начин субсидията за издръжка на обучението на висшите училища, получили най-висока оценка за качество по професионалните направления от първата група, се увеличава с 25%, а субсидията по професионалните направления от втората група се увеличава с 12,5 на сто.

Увеличение на субсидията за издръжка на обучението получават и висшите училища, класирани на второ и следващо място по съответното професионално направление, ако отговарят на определените с постановлението условия.

Водещи

Най-четени