Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожара в планината Славянка 27.07 | 11:40

На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара

От iNews

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница, предадеБНР.

На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, потвърди директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков.

30 пожарникари и горски служители са на място от рано сутринта, а в момента идва и подкрепление от военното формирование за борба с пожарите.

В най- критичния момент вчера в гасенето от въздуха се включиха два гръцки хеликоптера и един български, и ситуацията беше овладяна, но не задълго, тъй като вечерта настъпваше.

Всеки момент се очаква да пристигнат два наши хеликоптера, потвърди заместник-областният управител Христо Ангелов, който е и председател на кризисния щаб за пожара.

Огнената стихия бушува на гръцка територия втора седмица.

Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов обясни, че българските екипи в планината Славянка не могат да действат в голям периметър: 

"Проблемът там е, че има минно поле и на практика нашите служители в този област трябва да са много внимателни. Нито може да изградим просеки, нито може да въведем пикапите, с които разполагаме, със системи за пожарогасене. Просто не могат да работят в този участък. То е абсолютно е забранено да минават. Това ни е основният проблем."

Водещи

Най-четени